Izlečiti depresiju? Nikad lakše…

Skoro svaki čovek na ovoj planeti bio je u nekom trenutku depresivan. To stanje može biti i kratkotrajno i dugotrajno, može se sa njim izboriti za dan ili dva, a neko mora da se leči ozbiljnije i godinama.

Nova studija iz Amerike donosi podatke o načinu smanjenja depresije pomoću lažnih lekova da bi se pacijent sam psihički izborio sa ovim problemom, da bi se poboljšalo njegovo mentalno stanje i da bi, kada počne sa pravim lekovima, izlečenje bilo uspešno. Ovaj vid lečenja je takozvani placebo efekat i on se često koristi za poređenje mentalne snage pacijenata u različitim grupama prilikom ispitivanja nekog novog preparata.

Placebo efektom moguće je postići bolji osećaj pacijenta, ali sam efekat ne utiče na tok bolesti, pa je poboljšanje privremeno i može se koristiti za ublažavanje posledica, ali ne i za otklanjanje uzroka bolesti. Zbog toga se smatra da je placebo efekat idealan za umišljene bolesnike (hipohondre). Ovo istraživanje pokazalo je da osobe koje mogu da koriste sopstvenu mentalnu snagu u borbi protiv depresije mogu imati mnogo više koristi i poboljšanja kada kasnije uzmu antidepresive, za razliku od onih koji tu sposobnost nemaju.

Istraživači se nadaju da se ovakvim pristupom može objasniti variranje u tretmanima i količinama lekova za depresiju kod raznih pacijenata. Studija je uključila 35 osoba koje su bile u „velikoj“ depresiji i do sada nisu lečene od nje. Rečeno im je da će prvo dobiti novi eksperimentalni lek za depresiju, a onda postojeće poznate lekove. Taj ekspirementalni lek bio je lažni kako bi se utvrdio placebo efekat kod pacijenata.

Rezultati su pokazali da placebo efekat ima najveći napredak na planu emocija pacijenata u depresiji. Ti pacijenti imali su i manje simptome depresije kada su kasnije uzeli prave lekove (antidepresive). Istraživačima rezultati pružaju objektivne dokaze da sam opoidni sistem mozga reaguje i na lažne i na prave lekove, a kao rezultat – pacijent ima olakšavajuće simptome bolesti.

Nalaz studije daje i biomarker za lečenje depresije u vidu objektivnog merenja neurohemijskog jedinjenja kod pacijenata, a na taj način moglo bi se utvrditi da li treba povećati placebo efekat kod određenih pacijenata.

Na kraju se navodi da rezultati studije pokazuju da su neki ljudi osetljiviji u nameri da leče svoju depresiju. Takvim pacijentima psihoterapija ili kognitivne terapije takođe mogu pomoći prilikom lečenja, a boravak u bolničkom okruženju uz placebo efekat samo im može pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.