U trendu

Naučno potvrđeno: Magične gljive kao lek za depresiju

Psilocibin, halucogeni sastojak otkriven u pečurkama, utiče na mozgove ljudi koji pate od teške depresije kao niti jedna druga vrsta antidepresiva, pokazalo je istraživanje, a prenosi BBC.

Zaključak izveden na osnovu skenova 60 ljudi, znači da ovaj lek može da leči depresiju na jedinstven način, kažu istraživači.

Sintetički oblik leka se trenutno testira na ljudima u strogo kontrolisanim medicinskim uslovima, uz psihološku podršku stručnjaka pre, tokom i posle uzimanja. Profesor Dejvid Nat, autor studije na Imperijal koledžu u Centru za istraživanje psihodelika u Londonu, kaže da su najnovija otkrića u vezi psilocibina “uzbudljiva” i “važna”.

Naime, kada su pacijenti dobili psilocibin, njihov mozak se “otvorio” i postao “fleksibilniji i fluidniji” u roku od tri nedelje.

Slične promene nisu primećene u mozgovima onih koji su lečeni standardnim antidepresivima.

Psihodelici su vrsta halucinogene supstance koja utiče na sva čula, menjajući čovekovo razmišljanje, osećaj za vreme i emocije. Dok se redovni antidepresivi uzimaju svaki dan, psilocibin će možda biti potrebno uzimati samo jednom ili dva puta da bi proizveo isti efekat – ali je potrebno dodatno istraživanje na više pacijenata na duži period da bi se to potvrdilo.

Ranija istraživanja su pokazala smanjenje simptoma depresije pri terapiji psilocibinom – ali istraživači nisu bili sigurni kako i zašto deluje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.