najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto su mladi sve depresivniji?

U svetu se veliki broj mladih oseća depresivno i gubi interesovanje za redovne aktivnosti. Normalno je da se svaka osoba ponekad bude depresivna, ali stanje je ozbiljno ako traje bar dve nedelje bez prekida.

Najčešći simptomi depresije:

  • osećaj umora
  • problemi sa spavanjem
  • poremećaj apetita
  • problemi sa koncentracijom

Depresija i mladi

„Adolescencija je kritičan period u razvoju svake osobe. Ako se mladima ne pomogne na vreme u borbi protiv depresije, to može biti pogubno. Efikasna terapija je dostupna, ali roditelji, nastavnici i svi članovi zajednice moraju zajednički da rade kako bi adolescenti dobili potrebu pomoć“, nedavno je izjavio Paolo del Vekio, direktor Centra za mentalno zdravlje američke službe za borbu protiv bolesti zavisnosti.

Statistički rezultati za Ameriku pokazuju da je procenat depresije kod mladih sa 9,9% 2013. godine skočio na 11% 2014. godine. Gledano po američkim državama, procenat depresivnih mladih varira od 8,7% do 14,6%.

Ako su duže vremena depresivni, mladi postižu loše rezultate u školi, gube interesovanje za druženje, neredovno jedu, a može doći i do ozbiljnog narušavanja zdravlja.

Uzroci

Jedna od predispozicija za depresiju jeste nasledni faktor: ako neko u porodici ima depresiju, to može da znači da su i ostali članovi porodice pod povećanim rizikom od depresije.

Stručnjaci kažu da svi uzroci depresije još nisu poznati, ali da odsustvo brige roditelja, povećan stres, hronični umor, hormonski poremećaji, alkohol, droga, vremenske promene i neki lekovi mogu uticati na depresiju.

Mada još nije dokazano, depresivno na decu utiče i savremeni način života: pritisci za što boljim uspehom, brz tempo života, dug boravak u školi ili u ustanovama za produženi boravak, dugo radno vreme roditelja, uticaj savremenih medija, nametanje nerealnih merila vrednosti i drugo.

Šta činiti?

Ako se kod mladih primeti depresija, potrebna je pomoć roditelja i porodice, nastavnika i stručnih osoba kako bi se na vreme reagovalo i sprečile komplikacije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike