U trendu

Dijabetes i vežbanje

Dijabetes tipa 2 obično se dobija nakon četvrte decenije života, a najčešći uzroci su: stres, nepravilna ishrana i gojaznost.
Svetsku zdravstvenu organizaciju brine podatak da je usled savremenog načina života sve više dijabetičara u svetu, naročito u Americi, gde je sve više ljudi pod stalnim stresom, nepravilno se hrani i gojazno je.
Broj dijabetičara procenjuje se na gotovo 300 miliona, a veliki broj njih je ne samo u zapadnim zemljama nego i u Kini i Indiji.
Kod dijabetesa tipa 2 nivo šećera u krvi može se kontrolisati umerenim unošenjem hrane, tabletama i ispravnim životnim navikama.
Umerene redovne fizičke aktivnosti povoljno utiču protiv stresa, sprečavaju gojaznost, pa samim tim, posredno i neposredno, povoljno utiču na zdravlje osobe koja ima problema sa dijabetesom tipa 2.
Novija istraživanja
Iako su gorenavedena iskustva pacijenata poznata od ranije, i novija istraživanja medicinskih stručnjaka sprovedena u Americi to su potvrdila.
Pokazalo se da „začarani krug“ – nepravilna ishrana, smanjene fizičke aktivnosti i gojaznost – dovode do dijabetesa. Nasuprot tome, pravilna i zdrava uravnotežena ishrana i umereno fizičko vežbanje smanjuju gojaznost, ali i visok nivo šećera u krvi.
Stručnjaci ističu da je za regulisanje nivoa šećera u krvi bitno smanjiti kilažu, ali ne i mišićnu masu, jer su mišići veoma važni u kontroli šećera. Smanjenje težine a zadržavanje postojeće mišićne mase postiže se dijetom i fizičkim aktivnostima.
Tokom pomenutih istraživanja, uočeno je da su pacijenti pravilnom ishranom i vežbanjem (hodanje, aerobik, dizanje tegova…) smanjili težinu i nivo šećera u krvi. Uočeno je da su ovakvim ponašanjem posle izvesnog vremena mogli da smanje količinu lekova koje su uzimali.
Zaključak je da se, pored ostalog, redovnim umerenim vežbanjem, tri do četiri puta nedeljno (ukupno 140 do 200 minuta nedeljno), mogu postići vrlo dobri rezultati u borbi sa dijabetesom tipa 2.
Preporuke
Pod umerenim fizičkim aktivnostima pogodnim za osobe koje imaju šećernu bolest smatraju se lake šetnje, umereno trčanje, dizanje tegova ili lake vežbe (fitnes, aerobik…). Dodatne aktivnosti, kao zamena za vežbanje u teretani, mogu biti: pešačenje između dve autobuske stanice gradskog prevoza, penjanje dva ili tri sprata uz stepenice u zgradi ili redovna šetnja kućnog ljubimca.
Što se tiče ishrane, savetujemo 4-5 lakših obroka dnevno sa dosta svežeg voća i povrća na trpezi. Preporuka je da u obrocima ima dosta vitamina i flavonoida, a od minerala: hrom, magnezijum, mangan i cink. Naravno, za dijabetičare se podrazumeva izbegavanje duvana i alkohola.
Pored svega navedenog, obavezni su redovni lekarski pregledi i konsultacije sa izabranim lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar