U trendu

Dodaci za uvećanje izdržljivosti

Dodatke za uvećanje izdržljivosti sve više koriste bodibilderi, ali je isti trend u velikoj meri zahvatio i ostale sportiste. Potražnja za dodacima stoga se značajno uvećala.
Današnji dodaci napravljeni su tako da čak i sportisti mogu u bilo kom trenu izvući iz njih najviše, baš kao i bodibilderi. Jednom rečju, kako vreme odmiče, sve su savršeniji. Kada je reč o sportistima, osnovni razlog priklanjanja dodacima zapravo je održavanje tela u vrhunskoj formi, kao i uvećanje sveukupne izdržljivosti.
Nije, međutim, sve tako jednostavno kao što izgleda. Naime, svaki sportista bi trebalo, pre nego što se odluči za određeni dodatak, da konsultuje eksperta koji će potvrdti ili ukazati na nepogodnost određenog dodatka i preporučiti adekvatanu zamenu. Još jedan od načina jeste i testiranje određenog dodatka tako što će ga sportista uzimati neko vreme i na osnovu rezultata, poboljšanja ili nedostatka bilo kakvih rezultata, utvrditi da li mu taj sastojak uopšte odgovara.
Kategorije, sastav i uloga dodataka
Svi dodaci mogu se svrstati u nekoliko kategorija, s obzirom na opšti efekat, način primene i dozu.
Dodaci za zaštitu i održavanje mišića – u ovu grupu spadaju oni antioksidanti čija je glavna uloga održavanje tela i zaštita od slobodnih radikala i sličnih supstanci koje mogu naneti ozbiljna oštećenja mišićnom tkivu i mogu, takođe, prouzrokovati intenzivan bol.
Dodaci za smanjenje telesnih masti – dodaci koji pomažu sportistima da smanje količinu masti u telu. Neki od najčešće korišćenih dodataka iz ove grupe jesu arginin i hrom.
Dodaci za pružanje trenutnog olakšanja od bola i smanjenje bola – mogu da umire bol nastao usled istezanja ili deformacije. Neki od dodataka iz ove grupe takođe imaju sposobnost da znatno ubrzaju čitav proces zaceljenja.
Dodaci za povećanje izdržljivosti – sadrže aminokiseline i vrlo su popularni kod sportista. Kreatin je svakako jedan od najpoznatijih dodataka iz ove grupe i on ima sposobnost da u ogromnoj meri poveća efektnost čitavog metabolizma.
Dodaci koji poboljšavaju rad imunog sistema i povećavaju telesnu snagu – među najpoznatije i najkorišćenije iz ove grupe spadaju arginin i razni vitamini, od kojih je veliki broj već prisutan u našem organizmu, ali u nedovoljnoj meri.
Od ostalih efikasnih dodataka vredi napomenuti još i specijalne sportske napitke, gel za povećanje izdržljivosti i kofein.
Upozorenje
Uvek treba konsultovati stručnjake i pročitati uputstvo, sadržaj dodataka, kako bi se izbegle nuspojave i sastojci koji su štetni po zdravlje ili spadaju u "doping".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar