U trendu

Imate problem sa grbom na vratu? Uklonite je u samo par koraka dnevno

Grba na vratu može biti posledica nepravilnog držanja tela, osteoporoze i drugih medicinskih stanja. Kako ukloniti grbu s vrata prirodnim putem?

Mnogi ljudi pate od bolova u ramenu i vratu i ukočenosti koji su obično uzrokovani oblikom torakalne hiperkifoze, poznatije kao grba na vratu. Ova abnormalna zakrivljenost gornjeg dela leđa može biti uzrokovana slabošću mišića, senzornim promenama i drugim faktorima.

Dobra vest je da osobe ne moraju da žive sa stalnom nelagodnošću i estetskim problemima povezanim sa ovim stanjem. Postoje odlične vežbe koje to mogu da reše.

 Pomoći će vam sledeće vežbe

1. Istezanje pektoralnih mišića

Stavite dlanove na dovratak (otvorenih vrata). Dlanovi treba da budu postavljeni u visini ramena. Kičma je prav. Lagano zakoračite jednom nogom i zadržite se u tom pložaju pet do deset sekindi. A zatim to isto ponovite sa drugom nokom. Osetićete kao sa istežu grudni mišići. Uradite deset ponavljanja.

2. Istezanje gornjeg dela leđa

Ova vežba služi za vraćanje opsega pokreta u mišićima leđa. Za ovu vežbu, stanite okrenuti prema zidu (na pola metra od zida). Dlanove prislonite na zid (dlanovi su u visini ramena). Vrat i kičma su u liniji (nemojte ih savijati). Nagnite se napred, kao kad radite sklekove. Ponovite to desetak puta.

3. Dodirnite grudi bradom

Ovu vežbu možete raditi dok sedite. Leđa su prava. Najpre zabacite glavu unazad kao da želite da bradom dodirnete plafon (lagano, bez žurbe), a zatim je spuštajte napred sve dok bradom ne dodirnete grudi. Vratite se u početnu poziciju. Ponovite vežbu desetak puta. Vratite se pomeranjem glave nazad u početnu poziciju. Fizioterapeut može napredovati vežbu uz dodavanje otpora iz ruku.

4. Anđeo na zidu

Stanite tako da su vam leđa i ruke i nadlanice priljubljeni uz zid. Polako podižite ruke iznad glave, ali ih ne odvajajte od zida. Možete praviti pokrete kao kad iscrtavate anđela u snegu (tako je vežba i dobila ime). Ponovite vežbu desetak puta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar