Fizička aktivnost poboljšava učenje

Fizička aktivnost može pomoći deci i u vežbanju mozga (i razvijanju moždanih vijuga), ne samo u razvoju tela.
Nova studija (sprovedena u Holandiji) pokazala je da deca koja se aktivno bave sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću bolje napreduju u školi.
Istraživači kažu da fizička aktivnost poboljšava funkcije mozga i razmišljanje kod dece tako što povećava protok krvi i kiseonika do mozga i pokreće oslobađanje hormona sreće, kao što je endorfin.
Pored ovih psiholoških efekata, redovno bavljenje sportskim aktivnostima može poboljšati ponašanje deteta u učionici, tako što pomaže detetu da se bolje koncentriše na sadržaj lekcija, ističu Amika Sing sa Medicinskog centra Univerziteta u Amsterdamu i njene kolege u Arhivu pedijatrijske i adolescentske medicine (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine).
Povezanost vežbi i učenja
U ovom istraživanju, naučnici su razmatrali rezultate 14 studija o fizičkim aktivnostima i postignutim rezultatima u učenju dece uzrasta između 6 i 18 godina starosti. Dvanaest studija bilo je sprovedeno u SAD, a dve u drugim državama. Analiza ovih studija ukazuje na čvrste dokaze o pozitivnoj povezanosti fizičke aktivnosti i napretka u učenju.
U ovom istaživanju, samo dve studije dostigle su istraživačke standarde za visoko kvalitetno naučno istraživanje. Obe studije su jasno potvrdile povezanost fizičke aktivnosti i napretka dece u učenju.
Uprkos sve većem broju dokaza da postoji ova pozitivna veza, u školama se beleži sve manji nivo fizičkih aktivnosti dece. Nažalost, deca se sve manje bave sportom i van škole jer sve više vremena provode u zatvorenom prostoru, i to u sedećem položaju (učenje, gledanje televizije, kompjuter, telefoniranje, sedenje u automobilu, sedenje u gradskom prevozu…).
"Sve veći pritisak da se akademski rezultati poboljšaju vodi ka povećanju broja časova matematike i jezika, na uštrb vremena koje bi trebalo odvojiti za fizičke aktivnosti", kažu istraživači.
Istraživači navode da je potrebno više podrobnih istraživanja kako bi se detaljnije objasnila neosporna veza između fizičkih aktivnosti dece i postignutih rezultata u školi i učenju.
Zaključak
Iako ovi rezultati još nisu verifikovani, oni potvrđuju staru izreku "u zdravom telu zdrav duh".
Zato je višestruko potrebno da se deca bave fizičkim aktivnostima i sportom. Bavljenje sportom utiče na pravilan razvoj tela, boravak u prirodi i sportske aktivnosti doprinose zdravlju, a pored toga, omogućavaju deci bolje rezultate u školi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.