Istorija masaže

Početak primene masaže seže do samih korena civilizacije.
Istraživanja pokazuju da je masaža primenjivana u dalekoj prošlosti u južnoj Africi, Egiptu, Vavilonu, Asiriji, Indiji, antičkoj Grčkoj i Rimu… Ajurvedska svedočanstva iz devetog veka pre naše ere govore o primeni masaže, dok podaci iz starog Egipta ukazuju na to da se masaža primenjivala još u 12. veku pre naše ere. U svim jezicima sama reč masaža ima slično značenje. Na francuskom glagol masser znači utrljavati; arapska reč mass znači dodirivati, pipati; na sanskritu je to reč makch; na hebrejskom mašež znači opipavanje, dok na grčkom masso znači stiskanje rukama; u latinskom massa znači pritiskanje prstima.
Masaža s utrljavanjem različitih eteričnih ulja ili masti bila je poznata i u staroj Grčkoj. Još je Homer opisivao da je Ciceja mazao Odiseja različitim eteričnim mastima.
Terapeutsku masažu prvi uvodi Herodonas, Hipokratov učenik, za lečenje raznih istegnuća. Iz drevne Grčke masaža je preneta u drevni Rim. Galen je mnoge probleme mišića tretirao masažom. Masaža je u drevnom Rimu primenjivana u medicinske, ali i u vojne i sportske svrhe, kao i u svakodnevnom životu. Rimljani su negovali hedonizam i sve što je donosilo ugodnost i prijalo čulima.
Za razliku od drevne Grčke i Rima, u Evropi masaža nije bila u širokoj upotrebi sve do početka 19. veka. Bez obzira na drevno poreklo ove metode, naučno objašnjenje njenog dejstva na ljudski organizam nije postojalo sve do druge polovine 19. veka, kada dolazi do pravog procvata primene masaže. Osnivačem savremene terapeutske masaže smatra se ruski lekar Zabludovski, koji je sproveo istraživanja o primeni i dejstvu masaže, govoreći o njenom doprinosu terapiji i o tome kada je treba primenjivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.