U trendu

Kad kolena zabole

O kolenima se najčešće ne razmišlja mnogo, ako se razmišlja uopšte – dok ne zabole. A kad zabole, to može da bude jako neprijatno i da u prilično kratkom roku dovede do toga da najobičnije hodanje postane agonija. Ovo je, srećom, moguće preduprediti znanjem i vežbanjem.

Bili mi toga svesni ili ne, kolena su nam jedna od najslabijih tačaka. Ukoliko ćemo da hodamo uspravno (a hoćemo, nakon prvih godinu dana života), kolena će nam biti opterećena, i treba ih rasteretiti kako bi mogla da nastave normalno da funkcionišu. To se postiže jačanjem butnih mišića. Tu se javlja problem.

Sve je veći broj ljudi s kancelarijskim, „sedećim“ poslovima, prilikom kojih, zbog nedovoljno kretanja i vežbe, butni mišići neizbežno slabe. Jednom kad oslabe, što se dešava toliko postepeno da i ne primetite da se nešto dešava, nema bolova, još uvek ste u stanju da hodate bez problema – dakle, jednom kad oslabe, pritisak na kolena se pojača. Kolena postaju ta, umesto butnih mišića, koja moraju da nose težinu tela, a ona jednostavno nisu predviđena za toliko naprezanja. Na to, s godinama mogu da se nadovežu i degenerativne promene u kolenima ili u okolini kolena i eto agonije, pa čak i mogućnosti da zbog bola uopšte više ne možete da hodate.

Ukoliko vas pri svakom pokretu ili pri bilo kom pogrešnom pokretu kolena jezivo bole, obavezno je posetiti lekara i otići na detaljne preglede da bi se isključila mogućnost degenerativnih promena. Srećom, najčešće se ipak ne radi o tome, već o bolovima jer kolena umesto butnih mišića nose težinu, tako da je ono što se desi da budete upućeni fizioterapeutu, koji će vam pokazati koje vežbe da radite kako biste ojačali butne mišiće.

Da do ovoga uopšte ne bi došlo, dobra je ideja pre bilo kakvih problema i bolova ojačati butne mišiće. Mišići ne moraju da vam izgledaju kao da bildujete, ali izvesnu snagu moraju imati – ako vam je 15-20 čučnjeva prevelik napor, butni mišići su vam definitivno preslabi.

Koje vežbe raditi? Čučnjevi su uvek dobri, a korisne su i vežbe opterećenja (one s tegićima s čičak-trakom koji se nakače za noge). Koristiće vam i redovne šetnje, kao i penjanje stepenicama umesto korišćenja lifta (onda kad je to izvodljivo – teško da će vam prijati da se u povratku iz veće kupovine, natovareni kao brdsko magare, penjete 18 spratova ili da se toliko penjete s kolicima s bebom). Dvadesetak minuta vežbanja dnevno trebalo bi da vam dovoljno ojača butne mišiće (šetnje ne spadaju u ovih dvadesetak minuta), a za raznovrsnije vežbe možete pitati fizioterapeuta ili trenera iz najbliže teretane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.