Najbolji saveti za vežbanje tokom leta

Dani su duži, temperature su više, omogućeno vam je vežbanje na otvorenom. Odeća koju nosite je laganija, spremniji ste za veće izazove. Iako je vežbanje na otvorenom daleko prijatnije od onog u teretani i fitnes centru, neke stvari treba da imate na umu, kako ne biste iskusili nuspojave poput sunčanice ili dehidratacije. Usmerićemo vas danas ka efikasnom vežbanju koje je pogodno za vaše zdravlje u letnjoj sezoni.

NOSITE ODGOVARAJUĆU ODEĆU

Može vam se činiti da je pamučna odeća savršena za letnju sezonu, i zaista jeste jer se u njoj osećate prijatno, ali tokom vežbanja stvari su drugačije. Sintetički materijali specijalno dizajnirani za upijanje znoja, koji koži omogućavaju da diše su daleko preporučljivija varijanta u najtoplijim danima. Izbor u pogledu šortseva, biciklističkih, trenerki, helanki ili trikoa zavisi isključivo od vrste treninga koji ste imali na umu, a svakako je preporučljivo da svi komad odeće bude što svetlije boje.

UNOSITE DOVOLJNO TEČNOSTI

Suvišno je napominjati da je tokom leta od ključne važnosti unošenje dovoljne količine tečnosti, ali ne možemo to da zaobiđemo. Ukoliko odstupite od ovog pravila, efikasno vežbanje će izostati a pritom ćete se još i osećati malaksalo i iscrpljeno do krajnjih granica. Pobrinite se da dnevno u organizam unesete minimum dva litra tečnosti, i da u kraćim pauzama u toku vežbanja svakako pijete vodu.

NE ZABORAVITE KREMU ZA SUNČANJE

Vežbanje na otvorenom nije preporučljivo bez adekvatne UV zaštite. Koliko god vam Sunce delovalo bezazleno čak i u jutarnjim časovima, nesumnjivo je da ćete pre ili kasnije smetnuti s uma da vam osim korisnog vitamina D, ono može doneti i velike probleme na zdravstvenom polju. Nije potrebno da kompletno telo zaštitite od Sunčevih zraka ako ćete nositi duže helanke za vežbanje, ali lice, ramena, dekolte i područje vrata su obavezni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.