Šijacu masaža: naučite i vi!

Šijacu masaža je nežniji oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, tj.  pritiskom na određeni deo tela, rešavaju se određeni problemi. To nije ništa komplikovano; u stvari, možete i sami naučiti kako da se oslobodite nekih uobičajenih problema, i to bez nekih posebnih (i preskupih) kurseva.

Ako ste zainteresovani, evo kako to ide. Samo još da vas podsetimo da se ne iznenadite, ne uplašite i ne pomislite da radite nešto pogrešno: šijacu masaža pomalo boli.

Patite od mučnine? Dlanovima ruku pritisnite slepoočnice i zadržite pritisak osam sekundi. Ponovite dva puta i problem bi trebalo da bude rešen.

Ako vas boli grlo, kažiprstom obe ruke pritiskajte vrat, počevši od sredine. Svaku tačku pritiskajte šest sekundi.

Kijavica ume baš da bude dosadna; pomoći će ako malim prstom pritiskate deo pored nosnica, u pravcu čela. Pritisak treba da traje deset sekundi.

Ako vas boli glava (da, znamo, u ova stresna vremena to je jako čest problem), prebacite levu ruku preko glave i prstima pritisnite deo ispod jagodične kosti. Pritiskajte osam sekundi, a onda isto uradite i na drugoj strani.

Dugotrajno sedenje ispred kompjutera, kao i stres, često uzrokuju bolove u vratu. Ako to muči i vas, pomoći će vam ako levu ruku stavite iza glave, na vrat, a onda desnom rukom preklopite levu. Snažno pritiskajte mišiće vrata najmanje deset sekundi, a onda promenite ruku.

Prehladili ste se? Ništa čudno – a najverovatnije jednostavno nemate vremena da to odležite. Pokušajte da pritisnete palcem desne ruke mesto na spoljnoj strani podlaktica udaljeno tri prsta od lakta. Pritiskajte deset sekundi, a onda promenite stranu.

Ukoliko patite od slabosti, kažiprstom desne ruke pritisnite mesto između grudi, tačno u visini bradavica. Pritisak treba da traje 12 sekundi.
Ako vam ne uspe iz prve, nemojte se obeshrabriti; kao i sve ostalo, i šijacu masaža se uči i vežba. Ubrzo ćete naučiti da otklanjate jednostavne probleme, i dok svi oko vas šmrcaju, makar vas banalne gnjavaže kao što je obična kijavica neće više mučiti. Tada budite plemenite: svoje znanje podelite i sa koleginicama i prijateljicama – svima će vam biti prijatnije.

Pa ipak, budite veoma oprezni: zbog osetljivosti ove tehnike, tj. činjenici da se tokom masaže prstom direktno stimuliše određeni organ i mogućnosti fatalne greške – ovu vrstu masaže trebalo bi da izvodi samo profesionalni fizioterapeut s dugogodišnjim iskustvom.

Osim toga, lečenje dodirom ne sme da se radi ukoliko je osoba obolela od:

  • karcinoma
  • visokog krvnog pritiska
  • menstruacije i drugih krvarenja
  • infekcija
  • osteoporoze

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.