Vežba ili dijeta

Pojedini muškarci tvrde kako su, podjednako koliko i žene, izloženi socijalnom pritisku zbog izgleda: razlika je u tome što se ženi nameće imperativ lepote, a muškarcu – snage. Prisustvo mišićavih „lepotana“ u raznim spotovima, zabavnim emisijama i reklamama kao da potvrđuje to gledište. Sa druge strane, žene čije slike dominiraju u globalnim medijima retko poseduju izražene mišiće (sa povremenim izuzecima poput Andželine Džoli ili Madone). Iako se od devojaka savremenog doba ne očekuje „mekušan stav“, snaga i dalje ostaje prilično nisko na listi ženskih prioriteta.
Ako se od žena uopšte i očekuje stav prema mišićima, on implicira odnos prema postojanju/odsustvu mišića na muškom telu (dok se mišićavost ženske figure skoro uopšte ne uzima u obzir). Jedine klice razmišljanja o radu na ženskim mišićima postoje u sklopu „aerobik kulture“, gde je primarni cilj većine – skidanje kilograma i postizanje „zategnutosti“, to jest boljeg stanja mišića. No, broj žena koje zaista teže da dovedu svoj mišićni sklop u bolje stanje primetno je manji od broja onih koje svoje figure oblikuju drugim sredstvima – dijetama i upotrebom nutricionih preparata.
Sa druge strane, ženama koje se bave bodibildingom i aktivno učestvuju na takmičenjima iz te oblasti neretko se pripisuju atributi „muškobanjastog ponašanja“ i neprivlačnosti: razlog za to najverovatnije leži u strahu od približavanja polova i mešanju rodnih karakteristika.
Odluka o imanju/nemanju mišića svakako je stvar ličnog izbora. Međutim, ako ste u nedoumici kako da poradite na svom fizičkom i zdravstvenom stanju, uvek je bolje opredeliti se za neki vid fizičke aktivnosti (aerobik, trčanje, plivanje, vožnja bicikla) nego odabrati dijetu kojom je „prijateljičina komšinica skinula deset kilograma za deset dana“. Ne morate (osim ukoliko nemate posebne sklonosti ka tome) postati nova šampionka u bodibildingu, ali lagana fizička vežba i „buđenje“ vaših zaspalih mišića nipošto ne mogu da škode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.