U trendu

Vežbe vam nimalo ne vrede bez odgovarajuće ishrane

Suštinu fitnesa čine: aerobik, istezanje i vežbe snage, ali bez pravilne ishrane uticaj fitnesa na očuvanje zdravlja ili zdrave telesne težine skoro da nemaju efekta.

Vežbe snage smatraju se najsnažnijim i najnapornijim oblikom fitnesa. Redovan trening sagoreva masti u telu, povećava mišićnu masu i efikasnije sagoreva kalorije. Vremensko ograničenje vežbanja ne postoji, ali većini je jedan set vežbi snage, za jačanje i elestičnost mišića, dva do tri puta nedeljno dovoljan.

Vežbanje se može izvoditi kako kod kuće tako i u teretani. Ne moraju se imati originalni tegovi za vežbanje, već se može i u sopstvenoj režiji improvizovati pravilna tehnika i način vežbanja. Fizički izgled, snaga i izdržljivost tokom vremena – sigurni su pokazatelji uspeha.

Pravilna ishrana je veoma važan deo fitnesa. Sadržaj i način ishrane utiče na performanse tela i osećaj tokom vežbanja.

Osobe koje se bave fitnesom, a naročito one koje stavljaju akcenat na vežbe snage, često koriste „sportsku ishranu“. Vrsta i obim ishrane mogu biti podeljene na više segmenata. U zavisnosti od toga na šta smo se fokusirali u okviru treninga, diktirana je i ishrana. Na primer, dopunska sportska ishrana za izdržljivost bazira se na ugljenim hidratima, a dopunska ishrana za snagu i izgled zasniva se na proteinima.

Međutim, za fitnes je mnogo važnija redovna normalna ishrana od sportskih dodataka. Zato se naglašava da je osnova dobrog zdravlja u zdravoj pravilno balansiranoj ishrani gde su obroci i treninzi fitnesa u koordinaciji, kao i unos dosta tečnosti (vode) tokom vežbanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar