Gojaznost ili pandemija

Foto: Clarita/Morguefile.com

Gojaznost je aktuelni poroblem vremena u kome živimo. Jedna novija studija pokazala je da u većini razvijenih zemalja preko 50% populacije ima višak kilograma. Razlozi za ovakve rezultate dobro su poznati. Mnoge osobe nedovoljno praktikuju fizičku aktivnost ili je ne praktikuju uopšte, a pri tom konsumiraju previše visokokaloričnih namirnica – zasićenih masti i prostih šećera.

Jednostavnim jezikom rečeno, energetska potrošnja je manja od energetskog unosa. Nažalost, to nije slučaj samo sa odraslim osobama. I deca su sve manje aktivana. Šta činiti? Rešavanje problema obuhvata povećanje aktivnosti i smanjenje energetskog sadržaja namirnica (pre svega masti) u ishrani.

Zbog svega navedenog, tačno i precizno određivanje telesnog sastava predstavlja najbolji način za procenu gojaznosti, najbitniju komponentu planiranja ishrane i savremenog programa treninga. Nažalost, obično se koristi samo vrednost telesne mase.

Postoje formule koje nam nude mogućnost izračunavanja idealne telesne mase. U popularnoj literaturi najčešće se koristi telesna visina minus 110, dok zdravstveni radnici koriste ideks telesne mase (body mass index – BMI). To je indeks koji dobijamo ako vrednost telesne mase (kg) podelimo sa vrednošću kvadrata telesne visine (m).

Indeks Uhranjenost
-20 nedovoljna uhranjenost
20-24,9 normalna uhranjenost
25-29,9 I stepen gojaznosti
30-39,9 II stepen gojaznosti
40 i više III stepen gojaznosti

Ovi indeksi govore o visinsko-težinskom odnosu, ali ne nude podatke za analiziranje telesne građe. Telesna građa i procenat masnog tkiva kao njen deo – u direktnoj su vezi sa zdravljem i fizičkom formom.

2 komentara

  • Srđan Jovanović

    Sjajno ste ovo elaborirali. Predlog za one koji neće da se muče: 2 obroka dnevno, niskokalorična a punovredna + 1 što šareniji obrok + 2 užine + 2-3 litra vode. Deset kg manje, tri konfekcijska broja manje i preko dve godine to održavam. Ovo je program za pametne i ozbiljne ljude koji su rešili da isteraju problem do kraja. Naravno, pre toga će im biti urađen velnes test kao ocena stanja i prvi korak. Pozdrav svima, Srđan

  • Anastasija Hristić

    Uvek se obradujem kada vidim ovakve teme jer mi ulivaju nadu da ću se rešiti ozbiljnog problema i bolesti. Mnogo je slučajeva gojaznosti izazvane stresom od bombardovanja u koje spada i moj slučaj. Nervira me što to pominjem, ali činjenice su činjenice. Bilo bi dobro kada bi se neko pozabavio ovom problematikom, jer se kao posledica gojaznosti mogu javiti i druge bolesti. Stručnjaci, brinite o zdravlju svoje nacije! Pomozite bar savetima na internetu jer će nam tako svima biti bolje.

Ostavite komentar