U trendu

Hirurški zahvati za smanjenje težine?

Nova studija nagoveštava interesantne rezultate: osim smanjenja obima struka kod ekstremno gojaznih osoba, hirurški zahvat kojim se uklanja višak kilograma može pomoći i da se preokrene proces starenja kod nekih osoba.
Istraživači smatraju da bi njihov nalaz mogao da ukaže na nepredviđen pozitivan sporedni efekat invazivnih operacija mršavljenja (barijatrijska hirurgija) za ljude sa problemima kao što su holesterol i upale. Postoje različite vrste ovih operacija, a sve su osmišljene tako da podstaknu dramatičan gubitak kilograma nakon crevnih preusmeravanja ili smanjenja veličine želuca.
U poslednjih nekoliko godina, barijatrijska hirurgija je pored dijeta i vežbanja, postala još jedna moguća intervencija za one koji se bore da izgube na težini, naročito za morbidno gojazne osobe. Morbidno gojazne osobe su one čiji je indeks telesne mase najmanje 40.
Godinu dana nakon operacije mršavljenja, kod nekih pacijenata je pronađeno da imaju značajno produženje vrhova ili kapica gena – "telomera". Trošenje i skraćivanje telomera tokom vremena se dugo podrazumevalo kao genetski indikator za starenje. Sa druge strane, duži telomeri su povezani sa zdravljem i mladošću.
Za potrebe studije, istraživači su se usredsredili na 51 osobu koja je prošla ovu operaciju sa prosečnim indeksom telesne mase od oko 44. U proseku, učesnici su imali nešto manje od 49 godina, a više od tri četvrtine njih bile su žene.
Istraživači su otkrili da su u periodu do godinu dana nakon operacije, pacijenti izgubili oko 71% takozvanog viška težine.
Takav dramatičan gubitak težine izgleda da ima pozitivan uticaj na ključne indikatore zdravlja. Na primer, godinu dana nakon operacije, nivoi C-reaktivnog proteina, odnosno pokazatelja upale, u proseku su opali za više od 60%. Kod učesnika koji su ranije imali visok nivo "lošeg" holesterola, takođe je primećen pad. Pored toga, nivo insulina smanjen je na samo četvrtinu one vrednosti koja je bila zabeležena pre operacija, što ukazuje na manji rizik od dijabetesa tipa 2.
Testiranjem krvi koje je sprovedeno na tri, šest i 12 meseci posle operacije, otkriveno je da se dužina telomera nije značajno promenila među učesnicima istraživanja u celini.
Međutim, kod pacijenata koji su pre operacije imali relativno visok nivo oba holesterola, primećeno je značajno produženje telomera, u odnosu na one sa niskim nivoima dobrog i lošeg holesterola pre operacije.

Reakcije
Džozef Li, vanredni profesor kliničke epidemiologije na Mejlman školi za javno zdravlje u Njujorku, reagovao je na ove nalaze sa dozom skepticizma.
„Najpre, u pitanju je veoma mali uzorak pacijenata, zbog čega je teško očekivati previše od ovih nalaza. Osim toga, istraživači su merili dužinu telomera samo 12 meseci nakon operacije. Kod nekih ljudi se dužina telomera povećava sa godinama, a čak je i kod nekih osoba obolelih od raka primećeno produžavanje telomera. Ne možemo biti sigurni da li je u pitanju pravi biološki efekat usled radikalne operacije ili je to produkt izvesne eksperimentalne greške“, kaže on.
„Ovo je veoma komplikovano pitanje, a ja ne mislim da su nalazi zaista jasni. Koncept jeste svakako zanimljiv, ali ostaje da se vidi kakvi rezultati će biti zabeleženi sa većim uzorkom i u mnogo dužem vremenskom periodu“, zaključuje Li.
Posmatrano sa strane laika, činjenica je da je mali broj ispitanika, ali je i činjenica da kada ovakve operacije daju pozitivan rezultat i osoba znatno smanji svoju preveliku telesnu težinu, onda je „sigurno“ da će joj se i zdravlje drastično popraviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.