U trendu

Kalorija manje i korak više

U našim krajevima sve je više umereno gojaznih i gojaznih osoba, a na zapadu i naročito u Americi, veliki je broj ekstremno gojaznih osoba. Gojaznost je najlakše sprečiti, a teško „lečiti“, pa na vreme treba voditi računa da se kilogrami ne dodaju, jer je kasnije veoma teško smanjiti ih.

Stručnjaci kažu da treba uneti kalorija koliko se i potroši, ali to iz mnogih razloga nije tako prosto i jednostavno.

Smanjiti kalorije

Ako ste na granici gojaznosti i osećate da se vaši kilogrami gomilaju, a struk preti da se poveća, evo nekih saveta kako da smanjite broj unesenih kalorija:

Odredite porciju, koliko ćete pojesti, odnosno koliko treba da pojedete, pa to sipajte u tanjir i trudite se da ne dodajete više.

Smanjite komade mesa koje jedete: umesto dva jedan, ili umesto tri dva, i biće dovoljno: prvo parče će vas zasititi, a drugo i treće goje.

Piletina umesto svinjetine kad god možete: zdravija je i broj unetih kalorija znatno ćete smanjiti. Takođe, birajte manje masna mesa i manje slanine.

Ne treba vam stalno obrok sa mesom, nekad uzmite povrće umesto mesa, jer to znači znatno manje kalorija. Ako mislite da je problem u ceni, onda „forsirajte“ povrće tokom leta i jeseni kada je sezona i kada je ono jeftino. Zimi možete koristiti pasulj, krompir ili smrznuto jeftinije povrće: grašak, boranija…

Smanjite količinu pojedenog hleba uz mesne obroke pošto se kalorije „sabiraju“.

Ako jedete masno meso, odvojite masnoću, ma kako ona bila ukusna i primamljiva, i malo masnog dela bacite.

Grickalice i deserti

Što se tiče grickalica, smanjite količinu soli i preliva da ne biste jeli još više. Uzmite manje porcije (kesice) grickalica i neće vam smetati, a unećete manje kalorija.

Izbegavajte grickalice uz TV (utkmicu ili film), a ako već ne možete bez njih, onda ograničite porciju, jer ćete ih pojesti koliko ih ima, bilo da ih je malo ili mnogo.

Izbegavajte pivo ili gazirane sokove uz TV i grickalice, jer ne primetite koliko popijete, ili bar uzmite manju količinu.

Ne morate pojesti nekoliko kolača kada je jedan dovoljan ili izaberite tanje parče torte, a ne veliko i debelo.

Pića

Pivo, vino, alkoholna pića i gazirani ili zaslađeni sokovi sadrže dosta kalorija, pa u količini ne treba preterivati.

Umesto dva-tri piva uzmite jedno-dva, umesto veće limenke popijte manju. Isto važi i za gazirane sokove, tako i deci ograničite količine, jer prvi deo gasi žeđ i doprinosi zadovoljstvu, a drugi deo (treća trećina) doprinosi gojenju. Ako pijete u društvu, najbolje je da podelite jednu flašu u dve čaše.

Isto važi i za kafu, kapućino, toplu čokoladu i slično, bolje su manje porcije i sa manjom količinom šećera.

Kretanje

Obično svi „padamo“ na fizičkim aktivnostima jer mnogo sedimo, malo pešačimo ili se malo bavimo sportom. Naterajte sebe na duže pešačenje: na sprat više i na šetnju duže.

Naterajte sebe, partnera i decu na jednu šetnju nedeljno više do parka, kroz tržni centar (bez jedenja tokom šetnje)…

Ako ste sa decom ili unučićima u parku, ne morate stalno da sedite pored njih, već stojte ili šetajte malo.

Mislite o tome

Ovo su napomene i podsetnici, pa mislite o tome stalno kad obavljate neku navedenu aktivost, smanjite hranu, a povećajte šetnju. Kada vam to postane navika, nećete ni primetiti koliko je jednostavno i lako i kako vam može pomoći da održite normalnu težinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar