U trendu

Sve je više gojaznih u bolnicama

Prema zvaničnim podacima, bolnice u Engleskoj su prošle godine zabeležile povećanje od 8% ljudi koji su primljeni na lečenje zbog poremećaja ishrane. Ukupno 2.560 pacijenata je tretirano u 2013. godini, ali je i njihovo lečenje sve duže. Statistika je dobijena od Engleskog informativnog centra za zdravlje i socijalnu zaštitu.
Zabrinjavajuće
Broj obolelih zbog poremećaja ishrane u svetu je zabrinjavajući i mnogi potcenjuju obim ovog problema. Broj obolelih od poremećaja u ishrani u Engleskoj i dužina njihovog lečenja sve brže rastu u odnosu na druge bolesti. U proseku, jedan od 17 pacijenata lečenih zbog poremećaja ishrane, ostao je u bolnici duže od 6 meseci. Što se tiče lečenja od drugih bolesti, odnos je 3 prema 10.000 pacijenata.
Tinejdžeri
Veći broj devojaka i žena se leči u bolničkim uslovima od poremećaja ishrane nego dečaka i muškaraca. Sve je više odraslih koji se leče zbog poremećaja ishrane. Veoma česti problemi u poremećajima ishrane su anoreksija i bulimija.
Što se tiče Engleske, broj hospitalizovanih pacijenata usled poremećaja u ishrani u proseku je veliki, ali se procentualno razlikuje od regiona do regiona.
Poremećaji ishrane karakterišu se nenormalanim odnosom prema hrani i promenama u navikama u ishrani i ponašanju.
Najčešći poremećaji u ishrani su:

  • Anoreksija – kada neka osoba pokušava da zadrži svoju težinu (ili da je smanji) drastičnim izgladnjivanjem ili preteranim vežbanjem.
  • Bulimija – kada neko pokuša da kontroliše svoju težinu tako što ne kontroliše unos hrane, ali posle toga sam sebi izaziva povraćanje ili preterano koristi laksative.

Istraživači procenjuju da je 10% osoba sa poremećajima u ishrani anoreksično, 40% boluje od bulimije, a ostatak je obuhvaćen ostalim bolestima poremećaja ishrane.
Bolnički problemi
Jedan od istraživača, Kingsli Mening, kaže u saopštenju: „Novi izveštaji ukazuju na to da se sve više povećava broj pacijenata koji se leče u bolničkim uslovima zbog poremećaja u ishrani. Ne samo da je sve više ovakvih pacijenata nego je njima potrebno sve duže bolničko lečenje. To znači da će u narednom periodu biti od značajnog interesa, bolničkom osoblju, briga za ove pacijente. Činjenica je da se planiranje bolničkog lečenja u narednom periodu mora prilagođavati stvarnoj situaciji.“
Lejn Thorndike, šef za komunikacije u jednoj dobrotvornoj organizaciji za borbu protiv poremećaja ishrane, nedavno je izjavila: „Smatramo da je ovo povećanje zabrinjavajuće, ali i da je to samo vrh ledenog brega i da nas očekuju mnogo veći problemi. Brojke pokazuju samo stanje u bolnicama, ali mi znamo da se većina pacijenata leči ambulantno, kako unutar državnih ambulanti tako i u privatnim centrima za lečenje. Ono što je najgore – broj osoba koje se ne leče, a pate od poremećaja ishrane – veoma je veliki.“
Zapažanja
Ovo su neki podaci iz Engleske koji nas upozoravaju na to da je i u svetskim okvirima broj obolelih od poremećaja ishrane sve veći.
To znači da će i kod nas biti sve više pacijenata obolelih od anoreksije ili bulimije. Takođe, procene su da će biti sve više gojaznih osoba. Sve ovo navodi na to da će zbog pomenutih poremećaja biti sve više bolesnika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.