Trudnoća i suvišni kilogrami – kako ih izgubiti

Višak kilograma tokom trudnoće prosto je nešto neibežno. Ali onoga trenutka kada beba dođe na svet, većina majki jedva čeka da se tih suvišnih kilograma što pre oslobodi. Međutim, gubitak suvišnih kilograma koji su se javili kao posledica trudnoće veoma se razlikuje od gubitka kilograma koji se javljaju iz drugih razloga. Treba pri tom imati i na umu da je gubitak "trudničkih" suvišnih kilograma dodatno otežan sve dok dojite bebu.
Koliko se dodatnih kilograma tokom trudnoće smatra prihvatljivim?
S obzirom na to da je za razvijanje i rast vašeg budućeg deteta neophodno mnogo kalorija, kao i hranljivih supstanci, za majku je od presudnog značaja zdrava ishrana. Međutim, ono na šta majke treba da obrate pažnju jeste da ne nagomilaju ni previše ni premalo kilograma. Dakle, veoma je bitno naći prihvatljivu sredinu. Većina lekara zasniva svoje preporuke na osnovu telesne težine pre trudnoće. Žene koje imaju prosečan indeks telesne težine, trebalo bi da dodaju između 11 i 15 kg, ili do 20, ukoliko očekuju blizance. Žene koje inače imaju problema sa viškom kilograma, ne bi trebalo da dodaju više od 6 do 10 kg i nikako ne bi trebalo da koriste trudnoću kao trenutak za držanje dijete ili gubitak suvišnih kilograma.
Ukoliko niste sigurni, obavezno konsultujte lekara o tome koliko kilograma bi bilo optimalno dodati u vašem slučaju, ili koja je najmanja ili najveća količina koja bi bila prihvatljiva.
Zbog čega dodavanje previše kilograma tokom trudnoće nije dobro?
Objašnjenje je krajnje jednostavno – zbog toga što ćete nakon porođaja morati da izgubite mnogo više kilograma. A istraživanja su pokazala da je, ukoliko ih ne izgubite u prvoj godii nakon porođaja, velika verovatnoća da ćete ostati "zaglavljeni" sa tim viškom i kasnije.
Da li dodavanje previše kilograma znači i da će vaše dete biti veće?
Za sve one majke koje su u ovo verovale, trenutak je da saznaju da je to samo legenda i ništa više. Dodavanje više kilograma nego što je preporučljivo neće rezultovati većom bebom. Ipak, činjenica da tokom trudnoće jedete "za dvoje" ne znači da bukvalno treba jesti dva puta više nego inače, već se hraniti zdravije, sa više voća i povrća. Dodavanje više od 15 kg jedino majci otežava da nakon porođaja svoju figuru vrati u normalu.
Dodavanje previše kilograma u trudnoći samo će više zamarati trudnicu i stvarati više poteškoća da se posle trudnoće težina vrati na onu staru.
Najbolji dijetalni plan za gubitak "trudničke težine" ukoliko majka ne doji dete
Količina unesenih kalorija veoma je bitna sve do četvrtog tromesečja (ili tri meseca nakon porođaja) zbot toga što je vašem organizmu neophodna dobra i zdrava ishrana za pravilan rast bebe. Šest nedelja nakon rođenja bebe, majka može slobodno da započne sa smanjenjem unosa kalorija, i to za nekoliko stotina dnevno. Ono što je svakoj majci neophodno jeste minimum 3-4 uravnotežena obroka dnevno kako bi održala visok nivo energije i izdržljivost.
Najbolji dijetalni plan za gubitak "trudničke težine" ukoliko majka doji dete
S druge strane, majke koje doje svoje dete ne bi trebalo da kreću sa dijetama za gubitak suvišnih kilograma jer im je neophodno dosta kalorija kako bi proizvele što više mleka za svoju novorođenčad. Čak i ako suvišni kilogrami ne nestanu onako brzo kao što je slučaj sa majkama koje ne doje svoju novorođenčad, uteha će biti u saznanju da za dete činite najbolje.
I pored ovoga, zdrava ishrana je i dalje imperativ. Naime, kvalitet ishrane određuje i kvalitet vašeg mleka, i to je nešto što uvek treba imati na umu.
I ovde važe pravila: više manjih obroka u toku dana, što više voća i povrća, što manje visokokaloričnog masnog mesa, što više tečnosti i redovna umerena fizička aktivnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.