Uzroci gojaznosti

Do gojenja dolazi usled disbalansa između (hranom) unesene i utrošene energije. Drukčije rečeno, ostaje pozitivna razlika kada od unesenih kalorija oduzmemo kalorije utrošene na fizičke i mentalne aktivnosti.

Utrošak kalorija vrši se različitom brzinom, koja je u zavisnosti od metabolizma svake individue. Tako jedni uspešno održavaju idealnu težinu i bez ograničavanja obroka i ne preteranu fizičku aktivnost, dok se drugi maltene i od vode i trčanja goje. Postojanju ovakvih razlika među ljudima doprinosi nekoliko faktora, te ćemo vam ovom prilikom neke od njih pobrojati.

Godine

Prirodno je da kako postajete stariji dolazi do usporavanja metabolizma, te je organizmu potrebno sve manje kalorija. Posebno period odmah nakon prestanka rasta, do kada kalorije utrošene upravo na razvoj organizma postaju višak, kritičan je za gojenje. Unosi se ista količina hrane i ista je fizička aktivnost, a postaje se deblji. Metabolizam se usporava povećanjem broja godina.

Pol

Pol je takođe bitan faktor. Metabolizam je kod muškaraca brži no kod žena, zbog čega je njima potrebno više kalorija. Ne samo što ženama treba manje kalorija nego i brzina njihovog metabolizma naglo opada kada dođu u fazu klimaksa. Ovo je jednim delom uzrok zbog koga žene počinju u tom periodu naglo da se goje.

Aktivnost

Fizički aktivne individue zahtevaju više kalorija, tj. više ih troše. Ako i niste sportski tip, pešačite više. Odite do prijateljice na kafu i saopštite to što imate lično pre nego što biste joj to poslali mejlom. Ne koristite lift. Siđite stanicu ranije.

Hrana

Izbegavajte visokokaloričnu hranu. Jedite da zadovoljite glad i istovremeno uživate u ukusu, ali, postarajte se da stanete na vreme. Na hranu nikada ne gledajte kao na neprijatelja br. 1. Hrana nije problem, ona je rešenje. Pronađite pravo.

Lekovi

Neki lekovi mogu istovremeno povećati apetit i usporiti metabolizam. Takvi su neki od lekova za smirenje, gotovo svi u vezi sa lečenjem hormonskih poremećaja. Antibebi pilule takođe. Zato koristite kondom – pored toga što sprečava neželjenu trudnoću kao i pomenute pilule, za razliku od njih ne goji, i još štiti od bolesti i virusa koje se prenose polnim putem, posebno naglašavamo HIV virus.

Nasledni faktor

Nasledstvo je u vezi kako sa gojaznošću tako i sa mršavošću i to tako što metabolizam nasleđujemo od majke. Ukoliko je majka (kao odrasla žena) gojazna, šanse da i njeno dete to bude jesu 75%. Isto važi i za mršave.

Proverite na našem sajtu da li imate idealnu težinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.