U trendu

Alternativnom medicinom protiv gripa

U vreme pandemije gripa treba preduzeti sve što može sprečiti inficiranje virusom ili smanjiti dejstvo virusa na naš organizam. Pored mera koje preporučuje zvanična medicina, nije na odmet primeniti i druge metode koje ne škode, a mogu nam pomoći.
Ishrana je najvažnija, pa treba jesti što više namirnice koje su bogate vitaminom C, vitaminom E, vitaminom D, cinkom, selenom, beta-karotenom, flavonoidima i drugim mineralima i vitaminima (voće, povrće, semenke, integralne žitarice i mahunarke). Multivitaminski preparati, prirodni sokovi i vitaminske tablete mogu biti od velike pomoći tokom zime.
Nekoliko puta dnevno otvorite prozore u prostorijama u kojima boravite, kako biste ubacili svež vazduh u prostoriju, a smanjili koncentraciju virusa.
Interesantno je da Kinezi izbegavaju primenu antibiotika, ali protiv gripa primenjuju ispiranje usta slanom vodom dva do tri puta dnevno.
Naši narodni lekari preporučuju da se usta nekoliko puta dnevno ispiraju toplom vodom u kojoj je rastvoreno nekoliko kapi ulja melaleuke ili geranijuma. Grlo možete ispirati čajem od žalfije, razblaženim jabukovim sirćetom ili sokom od crne rotkve.
Savetujemo vam da pijete što više tečnosti kao što su sokovi i čaj. Najbolji su čajevi od nane, žalfije, bosiljka, kamilice, crne ribizle, ehinacee i cveta zove. Čaj treba zasladiti kašičicom meda kako bi zdravstveni efekti bili što bolji.
Stručnjaci se slažu da u preventivi gripa i prehlade treba izbegavati pušenje i konsumiranje alkoholnih i gaziranih pića.
Aromaterapija može biti od velike koristi u borbi protiv gripa. Protiv zapušenog nosa korisna je inhalacija parom iznad vrele vode u kojoj je rastvoreno nekoliko kapi eukaliptusovog ulja.
Beli luk ili tablete belog luka trebalo bi jesti svakodnevno dok traje pandemija. Naučno je dokazano da beli luk ima antiseptičko i antibiotsko dejstvo na organizam.
Dok je napolju hladno i krećete se u gužvi, poželjno je imati masku, ali pošto su maske skupe, maramica, marama ili šal mogu pomoći. Ukoliko možete, izbegavajte gužve u gradskom saobraćaju i javne skupove u zatvorenom prostoru dok traje epidemija gripa.
Aerobne vežbe i šetnje na čistom vazduhu van gužve pomažu jačanju organizmu.
Treba spavati 7-8 sati dnevno, redovno se odmarati, ne treba se izlagati psihofizičkim naporima i po mogućstvu izbegavati stresne situacije.
Ne treba zaboraviti da se virusi gripa najčešće prenose rukama, ljubljenjem i kijanjem.
Često treba prati ruke i lice, a povremeno alkoholom obrisati kvake u stanu ili u kancelariji (na radnom mestu).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.