Grip od ljubimaca?

Ako kašljete, bole vas mišići, imate visoku temperaturu i osećate umor, velika je verovatnoća da se radi o gripu.

Epidemija gripa je u toku tako da navedeni simptomi verovatno ukazuju na grip ili neku sličnu virusnu infekciju. Do sada su zvanično potvrđena 2 tipa virusa influence tip A(H3) i B.

Sojevi koji su do sada izazivali najviše infekcija gripa ove godine izazivaju zabrinutost kod stručnjaka. Navedeni tipovi (sojevi) gripa imaju teže simptome po pacijente, a naročito među starijim osobama. Na osnovu iskustava iz poslednjih nekoliko godina, stručnjaci smatraju da starije osobe i deca mogu imati teže posledice od gripa ove godine.

Vakcina

Dobra vest je da su ovogodišnje vakcine protiv gripa dobra zaštita za osobe koje su se na vreme vakcinisale. Loša vest je da će vakcina slabije delovati ako se niste jesenas vakcinisali već hoćete sada da se vakcinišete, mada ni sada nije kasno. Vakcine su predviđene za određene tipove virusa protiv kojih su veoma efikasne, ali one povećavaju imunitet i za ostale tipove virusa gripa.

Iako ni jedan lek ni vakcina ne deluju 100% i nisu savršeni, ipak je vakcina i dalje najbolje oružje protiv gripa. I mada je potrebno 2 nedelje da vakcina postane u potpunosti efikasna, još uvek imate vremena da se vakcinišete.

Iako vakcina ne može uvek da spreči bolest, ona će sprečiti ozbiljne posledice i komplikacije. Vakcina može smanjiti šanse da se grip širi kod ugroženih osoba, kod dece i starijih osoba.

Epidemija gripa obično traje oko 12 nedelja, procenjuju stručnjaci. To može da varira u zavisnosti od toga gde osoba živi i koliko sojeva gripa cirkuliše.

Mere prevencije su jačanje imuniteta kroz zdravu ishranu, bavljenje umerenim fizičkim aktivnostima i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama.

Zanimljivosti

Nedavno je u Americi ustanovljen i prvi poznati slučaj da čovek grip dobije od mačke. Da li to znači da bi trebalo da u karantin stavite svoju macu? Verovatno ne. Osoba koja je zaražena od mačke bio je veterinar koji je vodio brigu o bolesnim životinjama u jednom skloništu za životinje gde je bilo dosta bolesnih životinja, a grip su verovatno donele ptice. Iako je bilo više od 160 zaposlenih u skloništu za životinje, niko drugi izgleda nije bio zaražen od neke životinje.

Zvaničnici smatraju da je rizik za dobijanje gripa od životinja i rizik za ljudsko zdravlje od toga na niskom nivou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.