najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kada prehlađeno dete pustiti u školu?

Školska godina najčešće se podudara s promenljivim vremenom, pa deca često obolevaju zbog neke bakterije ili virusa. Istraživači traže što delotvorniji lek za obolelu decu u cilju brzog oporavka i povratka u školu, odnosno povratka na posao starijih.

Novo globalno istraživanje preporučuje da deca koja imaju upalu grla i počnu sa lekovima kao što je amoksicilin, već sutradan mogu da se vrate u školu, bez opasnosti i rizika po drugu decu.

Nacionalne javne zdravstvene preporuke kažu ipak da deca ne bi trebalo da se vrate u školu najmanje 24 sata nakon što se utvrdi da imaju streptokoke grupe A (bakterije koje obično uzorkuju upalu grla) i počnu sa uzimanjem antibiotika, uprkos tome što su dosadašnja istraživanja pokazala da već nakon 18 sati od početka terapije antibioticima ne postoji rizik od zaraze drugih.

Ako dete lek uzme u 5 sati popodne (najmanje 12 sati pre dolaska u školu), trebalo bi da mu već sutradan bude odobren odlazak u školu. To bi, prema istraživanju, trebalo da bude državna i javna preporuka, koja može dovesti do značajne finansijske uštede na globalnom nivou, manje izostanaka dece iz škole i manje korišćenja bolovanja i odsustva sa posla roditelja.

Istraživanje je obuhvatilo 111 dece u periodu od avgusta 2013. godine do marta 2015. godine. Sva deca su imala streptokoke grupe A i sva su dobila pravu dozu amoksicilina. Između 12 sati i 23 sata nakon prve doze, sva deca su ponovo testirana na streptokoke grupe A i testovi nisu otkrili prisutnost bakterije u čak 91% slučajeva. Nisu primećene ni značajne zdravstvene razlike između onih koji su primili drugu dozu antibiotika i onih koji nisu.

Pouka ovog istraživanja: što tačnije određivanje bakterije, uzročnika bolesti, i što tačnije određivanje količine i vrste anibiotika za određenu bakteriju, u cilju što lakšeg i bržeg oporavka deteta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike