Kako grip deluje na obolele od raka?

Opšte je poznato da grip sa komplikacijama može ostaviti trajne posledice kod hroničnih bolesnika i pacijenata obolelih od raka. Navodimo nekoliko pitanja i odgovora o tome šta oboleli od raka i osobe koje su se izborile sa ovom bolešću treba da znaju o gripu.
Da li bi oboleli od raka trebalo da se vakcinišu protiv gripa?
Odgovor je da. Vakcinacija protiv gripa preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci, a to posebno važi za obolele od raka, jer ako dobiju grip, povećava im se rizik od ozbiljnijih komplikacija zbog oslabljenog imunog sistema.
Koja vrsta vakcine je najbolja za obolele od raka?
Vakcina protiv gripa bezbednija je od “flumist“ nazalne vakcine odobrene za osobe uzrasta od 2 do 49 godina. Flumist sadrži oslabljeni, ali ipak živi virus gripa, dok vakcine sadrže mrtve viruse, zbog čega se vakcinisana osoba ne može zaraziti.
Neke osobe dobiju temperaturu nakon primljene vakcine, ali to je znak da organizam stvara antitela protiv bolesti, a ne simptom samog gripa.
Za osobe starije od 65 godina preporučuje se visoka doza nazalne vakcine, jer ona podstiče imuni sistem da proizvede više antitela protiv gripa. Sa druge strane, visoke doze nazalne vakcine ne preporučuju se mlađim osobama sa slabijim imunim sistemom, kao ni osobama obolelem od raka.
Šta je sa osobama koje su odavno preživele rak?
Osobe koje su imale leukemiju ili limfom, odnosno rak imunog sistema, imaju najveći rizik od komplikacija u vezi sa gripom. Druga grupa preživelih koji mogu imati povećani rizik od komplikacija jesu oni koji su primali terapije određenim lekovima koji bi mogli dugoročno da utiču na njihov imuni sistem.
Ako je imuni sistem pacijenta ugrožen, da li vakcina protiv gripa deluje?
Primiti vakcinu bolje je nego je ne primiti uopšte, iako ona možda neće delovati podjednako dobro kao kod zdrave osobe. Čak i ako osoba dobije grip nakon vakcinisanja, velika je šansa da neće biti toliko bolesna kao što bi bila da nije primila vakcinu.
Da li rak povećava rizik od dobijanja gripa?
Neki naučnici veruju da su oboleli od raka podložniji virusu gripa, međutim to još nije potvrđeno. Sa druge strane, kada je oslabljen imuni sistem, gripom se povećava rizik od raznih komplikacija.
Da li će vakcina protiv gripa uticati na terapije protiv raka?
Za sada nije dokazano da vakcina protiv gripa smanjuje efikasnost terapije ze lečenje raka, međutim ova zabluda može da objasni razlog zašto mnogi oboleli greškom odbijaju da se vakcinišu.
Šta bi oboleli pacijenti od raka ili preživeli trebalo da rade ako misle da su se zarazili virusom gripa?
Trebalo bi kontaktirati lekara. Ako je osoba imala hemoterapiju ili radioterapiju u poslednjih mesec dana, ili ako boluje od leukemije ili limfoma, onda lekar može da prepiše antivirusni lek koji može sprečiti da se pacijent dodatno razboli.
Šta treba da rade pacijenti oboleli od raka ako imaju simptome gripa?
Kada postoji zabrinutost od povišene temperature, trebalo bi se obratiti lekaru. Moguće je da je u pitanju posledica terapije protiv raka, a ne grip. Ali ako pacijent stvarno ima grip, što pre treba otići lekaru, jer se blagovremenim uzimanjem lekova smanjuje rizik od komplikacija.
Da li je važno da se negovatelji i članovi porodice vakcinišu?
Pošto se vakcinacija preporučuje svima starijim od šest meseci, onda je ona naročito važna sa osobe koje su u bliskom kontaktu sa obolelima od raka. Vakcinacija može pomoći da staratelji i članovi porodice obolelima od raka ne prenesu virus gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.