U trendu

Kako se leči grip?

Svaki grip pa i grip tipa H1N1 najlakše je sprečiti: higijenom, neizlaganjem infekciji, zdravim navikama i zdravom ishranom. Vakcinacija u većini slučajeva sprečava inficiranje gripom, ali se vakcinisanje vrši pre izlaganja virusima.
Kako se lečiti od gripa kada dođe do infekcije?
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije razradilo je postupke koje treba sprovesti nad pacijentima koji su oboleli od gripa, u svakoj fazi i formi bolesti.
Pored znanja kojim raspolažu medicinski radnici i medicinske opreme koja im stoji na raspoalaganju, razrađene su i određene mere i aktivnosti u vezi sa pacijentima obolelim od gripa.
Kao i svaki grip, i grip H1N1 ima blagu, srednje tešku, težu i tešku formu, pa se u skladu sa težinom forme i postupa.
Blaga forma bolesti
Prilikom pojave prvih simptoma gripa (kašalj, blago povišena temperatura, kijavica…), pacijenti se javljaju izabranom lekaru telefonom ili se pregledaju u kućnim uslovim ili ambulantno.
U ovoj formi (fazi) bolesti lekar savetuje pacijentu: mirovanje, čajeve, vitamine ili prepisuje potrebne lekove (analgetici, antipiretici, po potrebi antibiotici…), kako ne bi došlo do komplikacija.
Za ovu formu bolesti preporučuje se kućno lečenje sa mirovanjem koje najčešće donosi pozitivne rezultate. Kod blage forme potrebna je redovna kontrola i kontakt sa lekarom, a u slučaju pogoršanja stanja – brzo reagovanje.
Srednje teška forma bolesti
Ukoliko dođe do srednje teške forme bolesti, obavljaju se obavezno ambulantni pregledi za koje su određene posebne ordinacije, kako ne bi došlo do "mešanja" pacijenata sa drugim bolesnicima i nepotrebnog širenja gripa (inficiranje drugih pacijenata).
U ovoj fazi bolesti vrše se detaljnije analize, prema proceni lekara (labaratorija, rentgen, EKG…), i pacijentima se propisuje "jača" terapija, kako ne bi došlo do zapaljenja pluća i drugih teških komplikacija.
I u ovoj formi bolesti najčešće se pacijent uz terapiju upućuje na kućno lečenje, ali to procenjuje lekar na osnovu zdravstvenog stanja obolelog.
Teža i teška klinička slika gripa
Teža i teška forma bolesti su, pored kašlja, praćene: visokom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, otežanim disanjem, nepravilnim radom srca itd, a u tim slučajevima pacijent se obavezno upućuje na bolničko lečenje.
U zavisnosti od težine kliničke slike, lekari odlučuju u koju se vrstu bolničke ustanove pacijent upućuje: gradska bolnica, intenzivna nega, klinički centar, specijalizovana bolnica…
U ovim slučajevima preduzimaju se sve raspoložive mere, lekovi i oprema.
Rizične grupe
Razvoj bolesti i način lečenja zavisi od mnogo faktora, tako da ne postoji jedinstveni način lečenja i postupaka.
Lekari znaju da grip može da izazove veoma ozbiljne posledice kod određene grupe pacijenata (rizični pacijenti) i o tome vode računa.
Rizične grupe hroničnih bolesnika treba da vode mnogo više računa o infekciji gripom. To su trudnice, plućni bolesnici, asmatičari, neuromuskularni bolesnici, dijabetes tipa 1, HIV, imunodificijencija, deca sa urođenim srčanim manama, srčani bolesnici…
Napomena
Najvažnije je da pacijenti ozbiljno shvate simptome gripa i što pre se jave lekaru. Bitno je što pre početi sa terapijom, a da saradnja pacijenta i medicinskog osoblja bude maksimalna. Odgovorno ponašanje pacijenata – mirovanje, redovno uzimanje terapije i postupanje po savetima lekara – veoma je važno u svakoj fazi i svakoj formi bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.