U trendu

Kako ublažiti zimske infekcije?

Urgentnim centrima i ambulantama javlja se, naročito zimi, veliki broj pacijenata sa kašljem, prehladom, groznicom, bolom u grlu i drugim sličnim simptomima.

Lekari navode primer majke deteta koje je imalo bol u grlu. Dete je dovedeno doktoru zbog sumnje da ima grip ili upalu grla. Dete je, međutim, imalo virusnu infekciju grla, a u takvoj situaciji ne postoji potreba za antibioticima.

Čekajući u čekaonici sa ostalim pacijentima, ponekad vi ili vaše dete možete biti izloženi i drugim jačim infekcijama, virusima ili bakterijama.

Saveti

Doktori navode nekoliko smernica za pacijente i roditelje bolesne dece, kako bi se izbegao veći rizik:

  • Ukoliko vaše dete nema temperaturu i ima dobar apetit, moglo bi ostati u kući i odmarati se.
  • Ukoliko virusna upala grla ne prođe u roku od dva ili tri dana, onda postoje neki drugi razlozi i tada se treba obratiti lekaru.
  • Pozovite svog lekara i upitajte ga za savet.
  • Ako odlučite da idete svom lekaru, zakažite pregled ili, ako morate, idite u ambulantu Urgentnog centra ili Hitne pomoći.

Još jedan od saveta koji bi trebalo primeniti: dodirujte što manje predmeta u čekaonici (kvake, vrata, stolice, zidove, prozore, šaltere…) da ne biste „pokupili“ bakterije i viruse koji „nisu vaši“. Prilikom kašlja, pokrivajte usta jer na taj način sprečavate dalje širenje klica.

Napomene

Iako hitne službe imaju adekvatnu opremu za pomoć, može se desiti da mnogo više čekate, jer tu dolaze i različiti urgentni slučajevi, kao što su povrede ili srčani udari, a oni su prioritet u odnosu na pacijente sa prehladom, kašljem i zapaljenjem grla.

Treba, dakle, razmisliti o odlasku lekaru, jer ponekad ostajanjem kod kuće možemo sprečiti izlaganje mnogim infekcijama u sredstvima javnog prevoza ili u čekaonicama.

Kada je kašalj jak, bolovi veliki i temperatura visoka – ipak posetite lekara kako biste sprečili komplikacije, a lekar će odrediti terapiju, lekove ili antibiotike.

I zapamtite, najveći broj zimskih infekcija, koje su obično virusne, prolazi za nekoliko dana ako brinemo o sebi i odmaramo se (tople supe, čajevi, odmor…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.