Neprijatno iznenađenje za sve koji kašlju tokom hladnijih dana

Pored niza testiranja različitih lekova, sirupa i kapi, protiv kašlja leka – nema. To naročito važi za samoinicijativne kućne terapije, mada ukoliko se radi o deci, istraživanje je saglasno da treba probati sva raspoloživa sredstva.

Prema istraživanju, u zimskom periodu većina ljudi se najmanje jednom suoči sa problemom induktivnog kašlja.

Istraživači su analizirali efekte takvog lečenja i utvrdili da ne postoje dokazi za korišćenja tih proizvoda za lečenje kašlja. Pokazalo se, nažalost, da od kada su se pojavile smernice i uputi za lečenje kašlja u zimskom periodu – do danas napredak na tom polju nije napravljen.

Nekoliko studija je u međuvremenu pokazalo da med može doneti olakšanje, ali navodi se i da med ne bi trebalo davati bebama mlađim od godinu dana. Takođe, postoje istraživanja koja navode da cink može pomoći u ublažavanju kašlja kod odraslih, međutim po novom istraživanju, ni on se ne preporučuje zbog mogućih neželjenih efekata poput grčeva u stomaku, povraćanja i groznog ukusa u ustima koji takođe izaziva nagon za povraćanjem.

Što se tiče terapije na principu bakine supe ili čaja u sopstvenoj režiji, istraživanje pokazuje da ni tu nema jasnih dokaza o velikoj efikasnosti, ali ukoliko takav tretman daje neka olakšanja ili rezultate, treba ga koristiti.

Istraživanje navodi da je kašalj nešto što prolazi bez posebne terapije, ali da zna biti iritirajući, dosadan i često nepodnošljiv, pa svako želi da ga se što pre reši. Često je samo odmor dovoljan za umirivanje kašlja, kao i unos tečnosti, jer po istraživanju dovoljna količina vode može razbiti bilo koju sluz koja izaziva kašalj.

Međutim, što se tiče dece, naročito mlađe od 2 godine, savet je svim roditeljima poseta pedijatru i savetovanje sa njim oko terapije za kašalj. Takođe, lekove koji sadrže opoidni kodin ne treba davati na svoju ruku deci i tinejdžerima mlađim od 18 godina zbog velikog rizika od ozbiljnih neželjenih efekata, čak i opasnih po život.

Na kraju istraživači savetuju da osobe sa upornim i stalnim kašljem i pored svih samostalnih pokušaja da ublaže stanje, treba ipak da posete svog lekara jer postoje mogućnosti da česte prehlade i kašalj budu uvod u stanje honičnog sinuzitisa (oboljenje sinusa) ili stanje blage astme, a da je uzrok možda alergija ili nešto drugo.

Ovo što smo naveli odnosi se na kašalj, ali zato se treba obratiti lekaru čim kašalj i kijanje potraju, pošto se možda radi o: gripu, bronhitisu, astmi ili je u pitanju neka druga bolest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.