U trendu

Preti nam nova zaraza: „australijski grip“

Ovih dana zdravstveni radnici iz Velike Britanije upozoravaju na mogućnost pojave većeg i ozbiljnijeg virusa gripa ove zimske sezone. Iako je sezona gripa u toku, naučnici veruju da se na kraju kalendarske zime očekuje najveća pojava gripa, čak epidemija.

Ovakvu pojavu zakasnelog virusa naučnici u Velikoj Britaniji nazivaju „australijski grip“. Takav termin nema nikakve direktne veze sa nekim gripom iz Austalije, već se termin povezuje sa pojavom gripa u periodu kada se ne očekuje, što je bio slučaj u Australiji ove godine.

Po završetku zime ove godine na južnoj hemisferi, septembra meseca, sezona gripa je umesto da bude u opadanju, doživela vrhunac, što je najveća zabeležena pandemija do sada u odnosu na 2009. godinu, kada je bila najveća. Iako se navodi da sama infekcija nije bila ozbiljnija u odnosu na prethodne, zabeležen je veći broj smrtnih slučajeva. Kao glavni krivac za takvo stanje navodi se neefikasnot vakcine protiv gripa jer je došlo do mutacije virusa, čime je efikasnot vakcine znatno smanjena.

Većina vakcina protiv gripa ove sezone činile su:

– vakcina za grupu A virusa pod oznakom X1H1 namenjena zaštiti od svinjskog gripa

– vakcina za grupu B virusa namenjena zaštiti prvenstveno dece

Najpogodnije i najpodložnije mutaciji virusa bile su starije osobe kod kojih je i zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva. Izveštaji iz Velike Britanije do sredine decembra 2017. pokazuju 52 slučaja pojave gripa na lokalnim područjima tipa A u Škotskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i Engleskoj. Takvi podaci pokazuju da postoje pretpostavke da će ova sezona gripa u Velikoj Britaniji biti najgora u protekle 4 godine.

Dodatna otežavajuća činjenica je ta što su već sada kapaciteti zdravstvenih službi na vrhuncu angažovanosti i popunjenosti pa bi dodatna velika epidemija gripa mogla biti van kontrole. Sve zdravstvene službe tada se ne bi mogle izboriti sa epidemijom ili mogućom pandemijom, što može biti rizično za mnoge pacijenta. Kao moguće rešenje da se smanji rizik od virusa, zdravstvene službe naglašavaju imunizaciju (vakcinu) protiv gripa, naročito za najugroženije (starija lica, deca i osobe sa slabim imunitetom).

U Velikoj Britaniji u toku je još jedno istraživanje za „australijski grip“ koji podrazumeva drugačiju vakcinaciju od dosadašnje. U pitanju je vakcina u pakovanju prskalice za nos (kao sprej ili kapi) koja će se besplatno davati. Hoće li to biti prihvaćenije od dosadašnje vakcine, ostaje da se vidi.

Grip u Srbiji

Što se tiče Srbije, na osnovu zvaničnih podataka instituta „Batut“ i prema broju obolelih za sada, „registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa grip“ i nema naznaka epidemije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.