U trendu

Prirodni lekovi protiv gripa

Nimalo ne čudi što su prirodni lekovi protiv prehlade i gripa toliko popularni jer moderna medicina još uvek nije ponudila rešenje za ove vekovne bolesti. Moderni lekovi uglavnom nude samo privremeno olakšanje simptoma, kao i mnogi prirodni lekovi, ali postoji nekoliko onih koji stvarno mogu da pomognu da se osećamo bolje. Pred sezonu gripa, uvek se treba prisetiti prirodnih lekova za preventivu i lečenje.
Ehinacea
To je biljni preparat za koji se veruje da jača imuni sistem kako bi pomogao u borbi protiv infekcija. Većina dokaza pokazuje da ehinacea neće sprečiti prehladu, ali neka istraživanja pokazuju da smanjuje simptome za dan ili dva. Da biste isprobali, uzmite ehinaceu kada simptomi počnu da se javljaju i nastavite sa uzimanjem 7 do 10 dana. Najpre se konsultujte sa svojim lekarom.
Cink
Neka istraživanja su pokazala da cink deluje protiv virusa kao što je prehlada. Postoje neki dokazi da ovaj mineral može sprečiti formiranje određenih proteina koje virusi prehlade koriste da se reprodukuju. Iako cink ne sprečava prehladu, istraživanja sugerišu da može skratiti trajanje simptoma i ublažiti ih ako se uzme u roku od 24 sata od prvih simptoma. Ne preporučuje se upotreba nazalnih proizvoda sa cinkom zbog mogućeg trajnog gubitka čula mirisa.
Vitamin C
Da li je ovaj vitamin efikasan protiv prehlade – za sada ostaje neizvesno. Neke studije sugerišu da može pomoći u smanjenju trajanja simptoma prehlade za oko jedan dan. U jednom istraživanju, učesnici su bili izloženi ekstremnom fizičkom stresu i hladnom vremenu, a oni koji su uzimali vitamin C imali su 50% manje šanse da se prehlade. Da bi se sprečila pojava prehlade, najbolje deluje 2000 miligrama ovog vitamina, ali takva doza može da izazove dijareju i bolove u stomaku.
Pileća supa
Pileća supa je efikasna protiv nekoliko simptoma prehlade. Udisanje pare ublažava začepljenje nosa, dok toplota tečnosti umiruje grlo i hidrira telo. Istraživači su otkrili da pileća supa ima čak i antiinflamatorna dejstva, doduše u laboratoriji, pa još uvek nije poznato da li ima isti efekat u realnom svetu prehlade.
Topli čaj
Topli čajevi pružaju slične efekte kao i pileća supa. Udisanje pare otpušuje nos, tečnost umiruje grlo i sprečava dehidrataciju. Crni i zeleni čaj imaju dodatne prednosti jer su puni antioksidanata, koji mogu sprečiti prehladu.
Beli luk
Za njega se dugo smatralo da ima legendarne moći u borbi protiv bacila. Jedna studija je pokazala da suplementi na bazi belog luka mogu sprečiti prehladu ako se uzimaju svakodnevno. Međutim, dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdili pravi efekti belog luka. Sa druge strane, on je veoma hranljiv i može pomoći da obroci budu ukusniji kada zapušen nos čini sve da hrana ima blag ukus.
Para
Za veliku dozu pare dovoljno je da sedite u zatvorenom kupatilu i da na tušu pustite vruću vodu. Udisanje pare može pomoći da se očiste nosne šupljine, pružajući olakšanje od curenja i osećaja zapušenog nosa. Udisanje pare čaja od kamilice, nane ili bosiljka – pomaže disajnim organima.
Slane kapi
Sipanjem slanih kapljica u nos može se smanjiti nazalni sekret i pomoći da se ukloni višak sluzi, dok se smanjuje zapušenost. Slane kapi možete napraviti sami tako što ćete 200 mililitara tople vode promešati sa po jednom četvrtinom kafene kašičice soli i sode bikarbone. Možete koristiti špric za kapanje smese u jednu nozdrvu, dok drugu držite zatvorenu. Ponovite to dva do tri puta, pa onda pređite na drugu nozdrvu. Ovo je stari kineski lek protiv prehlade i gripa.
Ispiranje grla
Simptome upaljenog grla takođe možete ublažiti grgorenjem slanom vodom. Ispiranje toplom vodom sa kašičicom soli četiri puta dnevno može pomoći da održavate grlo vlažnim.
Mentol mast
Dani provedeni u brisanju i duvanju nosa mogu da iritiraju nozdrve. Jednostavno rešenje je mentol mast jer ona može ublažiti iritaciju kože, ali je treba mazati samo oko nozdrva, nikako unutra. Pored toga, udisanje isparenja koja sadrže mentol može ublažiti kašalj i simptome zapušenog nosa. Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da koriste mentol mast.
Pustite groznicu da deluje
Blago povišena temperatura tela i groznica jesu originalni prirodni lek. Porastom temperature telo se aktivno bori protiv prehlade i gripa tako što postaje negostoljubivo za klice. Međutim, ako se od groznice osećate neprijatno, u redu je da uzmete neki lek koji će ublažiti simptome i budite sigurni da treba da unosite dosta tečnosti. Previsoka temperatura može biti opasna i zato kontaktirajte lekara ako vam temperatura pređe 40 stepeni, osim ako se ne spusti nakon neke terapije. Kod odojčadi mlađe od 3 meseca, lekara kontaktirajte ako temperatura pređe 38 stepeni, dok deci ostalog uzrasta obično nije potrebno lečenje ako imaju temperaturu manju od 39 stepeni.
Odmor u krevetu
Dosta vremena provedenog u krevetu, u odmaranju, omogućava našem telu da usmeri više energije na borbu protiv bacila. Dokazano je da osobe sa gripom koje izbegavaju odmor i ležanje obično imaju velike zdravstvene komplikacije.
Boravak u toplom je takođe važan, zato se treba lepo ušuškati u krevetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.