U trendu

Saveti za sprečavanje gripa

Mnogo je informacija i dezinformacija o gripu H1N1, a još više o vakcini protiv ovog gripa. Ono što je bitno – vakcina se ne preporučuje bolesnim osobama! Takođe, vakcina ne može da pomogne nekome ko je već inficiran virusom.
Najbitnije je ipak sprečiti inficiranje virusom ili smanjiti dejstvo virusa, ukoliko smo došli u kontakt s njim.
Američki naučnik dr Vinay Goyal izneo je neke informacije o gripu i savete o tome kako sprečiti njegovo dejstvo.
Saveti
Treba preduzeti sve mere da se ne dođe u kontakt sa virusom gripa, jer je preventiva mnogo efikasnija od svih lekova i lečenja.
Izbegavajte kontakte sa bolesnim osobama. Izbegavajte gužve u javnom saobraćaju ili gužve na javnim manifestacijama.
Ukoliko se dođe u dodir sa virusom gripa, treba preduzeti mere da on ne oživi u našem telu, odnosno da ostvari što manje dejstvo na naš organizam.
Virus ulazi u naše telo najčešće putem nozdrva i usta, a može kapljično i preko očiju (ukoliko nas neko poprska kijanjem po licu i očima).
Čuvajte se dok ste zdravi jer je posle infekcije mnogo teže boriti se protiv virusa.
Ruke treba često prati, naročito posle boravka van kuće ili posle dodirivanja ljudi i predmeta (javna mesta i gradski saobraćaj…)
Što manje dodirujte lice (ne dodirujte lice kada to nije potrebno).
Ne prinosite ruke licu.
Isperite usta slanom vodom nekoliko puta dnevno (naročito posle povratka sa ulice). Ispiranjem usta sprečavamo razmnožavanje virusa i njegovo delovanje na organizam u početnom periodu. Slana voda sprečava razvijanje virusa, jer virusu treba dva-tri dana da se razvije.
Kada izlazite iz kuće, po povratku kući izduvajte nos.
Preporučujemo jednom do dva puta u toku dana ispiranje nosa slanom vodom (blagi rastvor). Nos se može obrisati parčetom vate natopljene u slani rastvor ili natopljenim bebi-štapićem.
U ishrani treba koristiti što više svežeg voća i povrća (zeleno povrće najviše) ili sveže prirodne sokove od voća i povrća (100%).
Koristite što više namirnica bogatih vitaminom C i cinkom (južno voće, paprika, paradajz…). Možete koristiti i multivitamnske (prirodne) preparate.
Jačajte imunitet zdravom hranom i šetnjama na čistom vazduhu.
Pijte što više toplih napitaka (što više tople tečnosti: čaj, kafa, kakao, mleko…). Topli napici razređuju viruse u stomaku, a pomažu antitelima (crvena i bela krvna zrnca) da se brže kreću i lakše bore protiv virusa.
Dok je napolju hladno, nosite maramu ili šal preko lica, kako biste smanjili broj kapljica koje udišete.
Naše specifičnosti
Ono što doktor nije naveo, a važi za naše krajeve (dok traje virus): što manje rukovanja i što manje ljubljenja na ulici ili sa novopristiglim osobama (gostima).
Navedeni postupci nisu komplikovni, a mogu nam mnogo pomoći i protiv običnog i protiv H1N1 gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.