Starinski lekovi za grip i prehladu

Svake godine, od jeseni pa do proleća, poveća se broj pacijenata obolelih od raznih bolesti respiratornih organa kao što su grip, kijavica, kašalj i prehlada.

Ove sezone, prema izveštajima zvaničnih institucija na našem području, broj obolelih od gripa i sličnih bolesti još uvek nije veliki i epidemije nema.

Bez obzira na to da li epidemije ima ili nema, mere adekvatnog oblačenja, lične i kolektivne higijene mogu nam pomoći da ne dobijemo grip ili prehladu.

Pre nego što dođe do infekcije ili u početnoj fazi gripa ili prehlade, možemo se zaštititi nekim tradicionalnim narodnim lekovima.

Čajevi

Topao čaj u toku zime jednom ili nekoliko puta dnevno zaista je dobrodošao. Vruć napitak okrepljuje organizam, pročišćava disajne puteve i sprečava dehidrataciju. Kada se malo ohlade, čajeve možete zasladiti (drvenom kašičicom) medom, što vam pruža višestruku korist.

Ne treba preterivati sa „savremenim“ jakim čajevima niti sa preteranim zaslađivanjem, jer takvi čajevi starijim osobama, pogotovu hroničnim bolesnicima, mogu više štetiti nego koristiti.

Karamelizovano mleko

Karamelizovano meko priprema se tako što se u prazno lonče za kafu sipa kašika šećera (po mogućstvu, žutog). Zagrevati lonče dok ne počne topljenje šećera tako da šećer požuti, ali ne zagori. Kada šećer požuti, sipati mleko (oko 1,5 dl) i kuvati dok ne provri.

Ovako vruće mleko treba uzimati kašičicom, a kada se malo ohladi, pijuckati. Ne treba piti vrelo mleko da se ne bi opekli jezik i ždrelo.

Karamelizovano mleko presvlači sluzokožu grla, sprečava iritaciju i kašalj, a vrši i inhalaciju disajnih puteva. Na taj način se smanjuje kašalj i pročišćavaju disajni putevi, a organizam okrepljuje.

Pileća supa

Supa sa povrćem i pilećim mesom (batak ili krilca) proveren je i dokazan lek protiv gripa i prehlade. Pileća supa sadrži vitamine i minerale, elektrolite potrebne za okrepljenje i jačanje organizma, a pročišćava i inhalira disajne puteve, smanjuje kašalj i sprečava dehidrataciju.

Kuvano vino

Kuvano vino u manjim količinama može biti dobar lek protiv gripa ili prehlade, ali ne za decu i starije osobe.

Kuvano vino priprema se slično kao karamelizovano mleko. U prazno lonče za kafu sipa se kašika šećera, a kada šećer požuti, nalije se crno vino. Kada vino provri, doda se još toliko vode, a zatim i malo bibera u zrnu i suvog bosiljka.

Ovaj napitak se koristi za naparavanje i inhalaciju disajnih organa. Popije se oko jedan decilitar dok je vino umereno vruće. Preporučuje se jednom dnevno jedna šolja.

Upozoravamo još jednom da ne treba preterivati sa količinama kuvanog vina tokom terapije i da se alkoholna pića ne preporučuju maloletnim osobama ni starijim hroničnim bolesnicima.

Napomena

Kada dođe do gripa ili prehlade, ozbiljnog kašlja i velikog povećanja temperature – ipak se treba obratiti lekaru, pogotovu kada je reč o deci ili starijim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.