U trendu

Pekmez, džem ili marmelada – znate li koja je razlika?

Neki ga zovu pekmez, drugi marmelada, a treći džem, ai postoji li razlika između ova tri namaza?

Iako mnogi misle da je sve to naziv za isti namaz, ipak nije tako. Da, pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali razlike među njima postoje pa tako imaju različitu gustinu, količinu voća i šećera i način pripreme.

Pekmezom se smatra gusta smesa voća u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se uopšte ne dodaje. Pekmez se kuva dok ne postane u potpunosti gust, a može sadržati i komadiće voća. Takođe, kod pripreme se ne koristi pektin niti bilo kakva limunska kiselina, a najpoznatiji se pekmez od šljiva.

Marmeladu takođe dobijamo kuvanjem voća, ali nju kuvamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje na hleb ili palačinke. Ona ne sme da sadrži komadiće voća pa se u nju često dodaje želatin. Mnogi smatraju da se marmelada radi isključivo od agruma, ali to nije istina. Naime, možda i najpoznatija je ona od kajsije koju koristimo za mazanje Sacher torte, ali i od višanja i jagoda. Pripremiti se može svih vrsta voća, a možete i kombinovati više njih.

Kada kuvate džem možete dozvoliti da u njega stavite velike, pa čak i nedovoljno kuvane komadiće voća. Priprema se isključivo od jedne vrste voća, a kuvaju se celi plodovi koji se moraju osetiti. U njega se može dodati malo ili ni malo šećera jer je on u potpunosti prirodan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.