U trendu

Voće bogova: Snižava krvni pritisak, čuva srce i sprečava razvoj raka

Iako neke vrste krušaka ne izgledaju možda privlačno na prvi pogled, pa ih prilikom kupovine zimi mnogi zaobilaze, one spadaju među najzdravije voće.

U poslednje vreme, nutricionisti sve više stavljaju kruške u sam vrh lestvice najzdravijeg voća, a poznato je da ju je još grčki pesnik Homer nazivao darom bogova.

Kruške su bogate važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, vitamine C i K, kao i folnu kiselinu, pa stoga imaju brojne pozitivne efekte po organizam.

Jedna kruška dnevno protiv srčanog udara

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje ceo kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.

Osim toga, kalijum povećava protok krvi u različite delove tela, koji su na taj način bolje snabdeveni kiseonikom, a time i bolje funkcionišu. Takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska i normalizaciji nivoa holesterola.

Samo jedna kruška dnevno može vas zaštititi od moždanog i srčanog udara.

S niskim glikemijskim indeksom, kruške sprečavaju stvaranje visokog nivoa šećera u krvi i tako kontrolišu nivo glukoze. Ovo voće je i više nego prikladno za kontrolu telesne težine, jer je niskokalorično i bogato hranjivim nutrijentima koji ubrzavaju proces mršavljenja i podstiču imunitet.

Samo polovina kruške sadrži čak 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, koji pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema, što ujedno utiče na zdravlje celog mozga. Osim toga, kruške su izvrstan izvor fruktoze i glukoze, koje opskrbljuju telo energijom tokom dana. Ako u sastojke omiljenog smutija ujutro dodate malo kruške, nećete pogrešiti.

Sprečavaju razvoj raka

Zbog visoke koncentracije vlakana koju sadrže, kruške pomažu u sprečavanju razvoja raznih vrsta raka – uključujući rak debelog creva i dojke. Osim toga, kruške su bogate antioksidansima koji štite ćelije od slobodnih radikala, a sadrže i određene kiseline koje sprečavaju rak pluća i želuca.

Dobre i za oči

Budući da kruške sadrže puno antioksidansa i vitamina, one su među vrhunskim namirnicama koje su dobre za održavanje zdravlja očiju. Neka istraživanja su čak pokazala da jedenje krušaka značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije oka.

I za probavu

Kruške sadrže vrlo visok postotak vlakana, što je važno za dobru probavu. Većina vlakana koja se nalaze u kruškama spada u kategoriju polisaharida koji olakšavaju prolazak hrane kroz creva.

Osim toga, podstiču lučenje želudačnih i drugih probavnih sokova, što takođe osigurava bržu i lakšu probavu hrane. Uključite li kruške u ishranu, tada je mnogo manji rizik od raznih probavnih problema poput zatvora. Međutim, vlakna u kruškama takođe mogu da zaštite debelo crevo od štetnih slobodnih radikala i tako smanje rizik od raka.

Za imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost belih krvnih zrnaca. Osim toga, svladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.

Uloge koje vitamin C igra u našem telu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija. Tako vam kruške takođe mogu pomoći u ubrzavanju zaceljivanja rana, a korisne su i za popravak oštećenih krvnih sudova.

Super su za trudnice

Kruške sadrže puno folne kiseline, što je posebno važno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću, jer smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cevi kod novorođenčadi. Tokom trudnoće preporučuje se konzumacija dodataka ishrani koji sadrže visok udeo folne kiseline, a u postizanju dovoljnog unosa mogu vam pomoći i određene namirnice, uključujući kruške.

Antioksidansi u kruškama, posebno flavonoidi, takođe deluju protivupalno. Konzumiranje krušaka takođe može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s bolestima kao što su artritis, reuma i giht. To je zapravo slučaj s većinom voća, s izuzetkom citrusa koje ne karakteriše tako izraženo protivupalno delovanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar