U trendu

Kako prepoznati lažan sir: Nije video mleko, a ovo je najlakši način da ih razlikujete

Lažni sirevi ukusom i teksturom podsećaju na prave, ali ako malo bolje zavirimo u sastav takvih veštačkih proizvoda, neretko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke. Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim picerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

Loši po zdravlje

Veštački, jeftini sirevi često sadrže manje proteina i kalcijuma od prirodnih sireva, baš kao i dosta soli, konzervansa i aditiva. Neke imitacije sira mogu da imaju visok sadržaj zasićenih masti i holesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinisane masnoće, skroba, boja i aroma, u takvim se proizvodima nađu i razne druge „hemije“ koje dugoročno mogu da štete zdravlju. Na primer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu da izazovu tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

Sir se pravi isključivo od mleka

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka, odnosno zgrušavanjem belančevina u mleku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može da se proizvede samo od vrhunskog mleka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svežeg, sirovog, nepasterizovanog mleka. Osim toga, u mleku moraju da prevladaju korisne bakterije, mlečno-kiselog vrenja. Zamene za sir ne treba mešati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porekla čiji je sastav jasan. Iako i u njima mogu da nedostaju određene hranljive materije koje se nalaze u tradicionalnom mlečnom siru, ako su namirnice na deklaraciji u redu, neće imati štetan uticaj na zdravlje.

Cena je pokazatelj kvaliteta

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je cena, ali najviše se o njemu sazna čitanjem sitnijih slova na poleđini ambalaže. Naročito obratite pažnju na ovo: prirodni sir najčešće ima kratak spisak sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali proizvod u kom zaista ima sira, obavezno pažljivo pročitajte deklaraciju na proizvodu.

Sir u listićima, za picu i rendani najkritičniji

Sir u listićima kakav se koristiti za tost-sendviče često sadrži mali postotak sira, ogroman postotak masnoće i soli, emulgatore, boje… Dodavanjem arome dobija se određena vrsta sira (čedar, ementaler…). Za razliku od prirodnog sira, ovde nema govora o korisnim bakterijama koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje creva, kalcijumu, zdravim proteinima i masnoćama. Kada kupujete sir, uvek dajte prednost siru u komadu – prethodno izrendan sir takođe često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao „sir za picu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.