U trendu

Mitovi i istine o zdravoj ishrani

O ishrani se mnogo piše, kako u štampanim medijima, tako i na internetu. Ponekad uz neku hranu „promaknu“ natpisi kao „zdrava“, pa tako i neistine, koje, nakon mnogo ponavljanja, postanu istine.

Navešćemo tri interesantna mita o ishrani i stručne odgovore na njih.

Manje ugljenih hidrata je recept za vitku liniju?

Da li treba izbaciti krompir, testeninu i hleb iz ishrane, jer će „otići u debljinu struka“? Pitanje se zapravo odnosi na to da li treba i koliko jesti ugljene hidrate.

Istraživanja su otkrila da dijete sa malim sadržajem ugljenih hidrata i dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata daju slične rezultate u prvih nekoliko meseci, pa i do dve godine nakon dijete.

Istraživači su otkrili da osobe koje su unosile 47% do 64% kalorija iz ugljenih hidrata – imaju mali rizik od prekomerne težine ili gojaznosti.

Podsećamo da previše kalorija bilo koje vrste – ugljenih hidrata, proteina ili masti – može dovesti do povećanja težine.

Važno je manje jesti namirnice koje sadrže: šećere, belu so, belo brašno i aditive, kao što su torte, kolači, grickalice i bombone i odlučiti se za namirnice sa celim zrnom, jer one imaju više vlakana koja drže sitost.

Potpuni prestanak ishrane namirnicama koje sadrže ugljene hidrate – može biti bumerang i ostaviti vas u žudnji koju ne možete da kontrolišete.

Održavanje zdrave telesne težine zavisi od fizičkih aktivnosti i količine pojedenih namirnica. Pronalaženje načina da zadržite svoje omiljene ugljene hidrate kao deo svesno „pojedenih količina kalorija“ – bolja je strategija za održavanje umerene telesne težine nego potpuni prestanak unosa namirnica bogatih ugljenim hidratima.

Uz pomoć nutricioniste treba izabrati „ozbiljnu“ dijetu i onda je se striktno pridržavati (prilagoditi način života) na duže staze, pa rezultati neće izostati.

Ulje od uljane repice je štetno?

Nedavno se na jednom internet sajtu pojavio napis o ulju iz uljane repice koji je pokrenuo „oluju“ komentara čitalaca. Pojedinci su tvrdili da ovo ulje sadrži otrovne i opasne sastojake.

Deo konfuzije stvarao je podatak da je repičino ulje proizvedeno direktno iz uljane repice biljke. Međutim, naučnici su koristili tradicionalne načine gajenja biljaka za eliminaciju neželjenih komponenti uljane repice i dobili „kanole“, koji pripadaju istoj porodici biljaka kao kupus, brokoli i karfiol.

Studije su pokazale da ulje repice ne samo da je bezbedno već može da ima značajne zdravstvene beneficije – to je ulje bez transmasti i holesterola i ima najniži nivo zasićenih masti među raznim uljima za kuvanje.

Ulje uljane repice dobilo je od agencije FDA kvalifikovanu zdravstvenu potvrdu da, kada se koristi umesto zasićenih masti (kao puter), može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Svi imaju koristi od ishrane bez glutena?

Prema nedavnom istraživanju, otprilike jedna trećina odraslih Amerikanaca pokušava da smanji ili izbegava proizvode koji sadrže gluten, a veliki broj ljudi pokušava da koristi ishranu „bez glutena“.

Usled toga, pojedini potrošači ne mogu da se zasite hranom bez glutena, a mnogi kupuju proizvode samo zato što misle da je gluten loš. Ovako neumerena i neispravna ishrana može izazvati neke tegobe, alergije, pa čak i autizam.

Eliminacija glutena iz ishrane osoba koje nemaju dijagnozu celijakija ili osetljivost na gluten – može dovesti do rizika od nedostatka vitamina. Bez-glutenska ishrana često sadrži malo vlakana i nema mnogo esencijalnih nutrijenata.

Jedna australijska studija izvestila je da više od 10% muškaraca i žena u ishrani ne koristi dovoljno: tiamina, folne kiseline, magnezijuma, vlakana, gvožđa i kalcijuma.

Hrana koja sadrži gluten bogata je dodatnim šećerima, zasićenim mastima i kalorijama. Dakle, pre nego što neko odstrani gluten iz svoje ishrane, prvo treba da proveri sa svojim lekarom da li uopšte ima alergiju ili osetljivost na gluten.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.