U trendu

Ova namirnica može vam pomoći da lakše zaspite, ali i da povećate svoj IQ

Istraživači tvrde da deca koja ribu jedu barem jednom nedeljno bolje spavaju i imaju veći IQ i to za skoro pet bodova.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne prednosti za zdravlje. Neuronima su potrebne omega-3 masne kiseline za pravilnu strukturu i funkciju ćelijske membrane, objasnio je doktor Don Von, neurohirurg na UCLA-u.

U nedavnom istraživanju naučnici su pratili 541 dete i njihovu konzumaciju ribe kao i njihove performanse i razne veštine dok su roditelji pomogli u praćenju procesa spavanja dece. Nakon obrade podataka, naučnici su utvrdili da su deca koja su na nedeljnom nivou jela ribu, postigla i bolje rezultate na IQ testovima i to za 4,8 bodova više od onih koji su ribu jeli retko ili nikada. Oni koji su ribu jeli redovno, takođe su i bolje spavali.

„San je neophodan za zdravlje i funkcionisanje mozga. Mozak sprema važne uspomene, zaboravlja beskorisne informacije i nastavlja da vežba veštine stečene tokom dana“, kaže doktor Von.

Istraživači iz tima takođe su primetili da loš san često prati asocijalno ponašanje, slabe kognitivne sposobnosti i brojni drugi problemi, a sve bi se to moglo da se umanji povećanjem konzumacije ribe odnosno omega-3 masnih kiselina u ishrani dece.

„Jasno je da omega-3 masne kiseline utiču na strukturu i performanse mozga“, kaže dr. Von i dodaje: „Ne znamo ‘pravu’ količinu konzumacije, ali bi povećani unos omega-3 kiselina mogao da dovede do malih poboljšanja u kognitivnim sposobnostima, uz poboljšanje sna“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.