U trendu

A. Zeneka trazi od FDA da joj se u SAD odobri tretman

VAŠINGTON – Farmaceutska kuća AstraZeneka, koja je razvila jednu od prvih antikovid vakcina, zamolila je danas Američku agenciju za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu tretmana kombinovanim antitelima kako bi se sprečilo oboljevanje od kovida.

Britansko-švedska kompanija je navela da bi tretman, poznat kao AZD7442, predstavljao prvu kombinaciju dugotrajnih antitela koji je dobio hitno odobrenje za prevenciju kovida, preneo je AP.

Ukoliko bude odobren, tretman bi bio ograničen na ljude sa kompromitovanim imunim sistemom, koji nisu dobili dovoljnu zaštitu od vakcinacije.

FDA je dosad odobrila tri tretmana antitelima, uključujući dva koja se mogu dati nakon izlaganja kovidu, u pokušaju da se spreči razvijanje simptoma.

AstraZenekin tretman bi bio dat kao preventivna mera za osobe koje su posebno ranjive na korona virus.

FDA je naglasila da nijedan tretman antitelima nije zamena za vakcine, koje su najefikasniji metod borbe protiv korona virusa.

Pravljenje lekova sa antitelima je skupo za pravljenje i zahteva intravenozno lečenje kao i prisustvo zdravstvenog radnika koji bi davao lek.

Kasna faza kliničkih testiranja pokazala je da je tretman AstraZenekinim altitelima smanjio rizik od razvijanja simptoma kovida za 77 odsto.

Više od tri četvrtine učesnika studije su imali oslabljene imune sisteme i druga stanja, koja su ih činila podložnijim teškim oblicima kovida.

Tretman pomaže pacijentu tako što mu daje koncentrovane doze jedne ili dve vrste antitela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.