Četiri simptoma koja je lako zanemariti, a mogu značiti da imate koronu

Bolest kovid-19 dosad se manifestovala na razne načine, a neki od njih vrlo su slični sezonskim virusima, gripu, prehladi, pa čak i alergijama. Zbog toga postaje iznenađujuće teško zaključiti da li ste zaraženi samo na osnovu simptoma.

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Stanford, postoje i oni koje je lako zanemariti, prenosi Best Life.

“Moguće je da ne zabeležavamo značajan broj bolesnih pacijenata s koronavirusom, budući da se fokusiramo primarno na respiratorne simptome”, kazao je Aleksandar Padboj, koautor studije.

Kad je reč o ranim simptomima koji bi mogli ukazati da je osoba zaražena kovidom-19, izdvaja ove:

1. Bol u stomaku

Osobe zaražene koronavirusom ne moraju nužno pokazati respiratorne simptome, mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proliva, ali isto tako mogu osetiti tek blage bolove u području abdomena. Prema studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology u aprilu, 32% ispitanika u grupi bolesnika s koronavirusom imalo je želudačne probleme, a većina ih je opisala kao blage.

2. Zbunjenost

Usporenost, opadanje koncentracije, pa čak i privremeni gubitak pamćenja neurološke su posledice koje neki pripisuju bolesti kovid-19. Istraživanje objavljeno u oktobru, a koje je sproveo Northwestern Medicine pokazalo je da 82% pacijenata hospitalizovanih s koronavirusom ima neurološke simptome.

3. Infekcija oka

Nadraženo oko mogao bi biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem telu. Studija objavljena u JAMA Ophthalmology otkrila je da su stanja poput kemoze (oticanja prozirne opne oka) i epifore (preterano suzenje oka) primećena kod 30% pacijenata u jednoj kineskoj bolnici.

Dosad se pokazalo da i konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom.

4. Umor

Iako je osećaj umora jedan od onih simptoma koje je najteže prepoznati i uopšte izdvojiti kao simptom, vrlo se često javlja kod pacijenata obolelih od koronavirusa. Prema nekim studijama, umor je čak okarakterisan kao glavni simptom.

Ako umor prati gubitak apetita, bol u mišićima i malaksalost, vrlo se verovatno radi o simptomu, a ne o “običnom umoru”-

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.