U trendu

Dr savetuje: Kako pobediti depresiju i anksioznost u doba korone

O tome koliko su fizički rad, i vežbe neophodne pojedincu da bi poboljšao psihičko zdravlje u ovim vanrednim uslovima, govori za Tanjug dr Đorđe Pavlović.

– Svako pokušava da se sa različitim situacijama izbori samostalno, a neretko veliki broj ljudi prolazi kroz specifična stanja – anksioznost i depresiju. Virus korona je u poslednje vreme u značajnoj meri promenio navike gotovo svih građana. Izolovanost, rad od kuće, postali su svakodnevica na koju se teško navikavamo – kaže dr Pavlović i dodaje da je činjenica da nam je kretanje ograničeno, da se ne družimo sa ljudima, da ne sedimo po kafićima i slobodno kupujemo po šoping centrima, samo su deo stvari na koje smo navikli, a koje nam u postojećoj situaciji nisu dozvoljene.

– U periodu samoizolacije važan aspekt mentalnog i fizičkog zdravlja jeste vežbanje. Redovno vežbanje obnavlja nervne ćelije u mozgu, reguliše nivo serotonina (poznatog kao hormona sreće), povećava lučenje endorfina, hormona koji je zadužen za poboljšanje raspoloženja i energije, reguliše nivo dopamina, supstance za „nagrađivanje“ u mozgu, poboljšava efikasnije suočavanje sa stresogenim situacijama, poboljšava pamćenje, povećava emocionalnu stabilnost, smanjuje depresiju, utiče na kvalitet sna – naglašava dr Pavlović.

Dr Pavlović savetuje: da biste bili u formi nije vam potrebna teretana ili skupe mašine. Dobre vežbe možete odraditi i u kućnim uslovima..

– Ima ih toliko mnogo na internetu, pronađite one koje vama najviše odgovaraju. Ono što je dobro – sami birate vreme kada ćete raditi vežbe, intenzitet i trajanje. Dobro je, ipak, da napravite dogovor sa sobom i odredite neko konkretno vreme u toku dana koje će biti posvećeno fizičkim aktivnostima – savetuje dr Pavlović.

Ipak, upozorava dr Pavlović, kada se pretera, intenzivno vežbanje može dovesti do upala i bolova u mišićima i zglobovima , istegnuća ili iščašenja.

– U tom slučaju nije loše da uz sebe imate neki od proizvoda, poput Andola 300, koji može da olakša ove tegobe. Redovno vežbajte, ali sa manjim brojem ponavljanja i slabijim intenzitetom, a vremenom, kako ulazite u formu, možete da pojačavate. Istraživanja američkih stručnjaka pokazuju da je vežbanje dva, do tri dana nedeljno po 35 minuta neprocenjivo za poboljšanje psihičkog stanja – savetuje Pavlović.

Iskustvo stručnjaka pokazalo je da će svaku aktivnost vaše telo znati da nagradi boljim raspoloženjem, vedrinom, a ako budete uporni i sjajnim izgledom, tako da mesta za depresiju svakako neće biti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.