U trendu

Goletić: U BiH 12 različitih genetskih linija

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini cirkuliše 12 različitih genetskih linija, ali nisu sve genetske linije i tzv. varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost, izjavio je danas Teufik Goletić, šef laboratorije koja sekvencioniše virus na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Govoreći o različitim sojevima korona virusa u svetu, Goletić kaže da je od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u njegovoj laboratoriji identifikovan samo tzv. britanski soj ili B117.

„Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvek nema status soja koji izaziva zabrinutost. Njega beležimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu”, objasnio je Goletić u izjavi za sarajevsku N1 tv.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

“Mi danas u BiH imamo neke tzv. ‘mutant’ PCR testove koji su indikativni da smo ‘ulovili’ neke od sojeva. O kom varijantnom soju je reč, može se tek utvrditi na osnovu sekvencionisanja. Rič je o dve različite tehnologije”, kazao je.

Tvrdi da i deca imaju određenu ulogu u širenju korona virusa.

“Deca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu da učestvuju u širenju ovog oboljenja. Kod dece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod dece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i deca imaju ulogu u transmisiji”, naveo je Goletić.

Prema njegovim rečima, u BiH je situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj.

Istakao je i da se kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj mjeri izbegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.