Janša poziva na prestanak polemika dok traje kriza

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša pozvao je u četvrtak u objavi na Tviteru na smirivanje političkih strasti i polemika oko mera za obuzdavanje epidemije kovid-19 dok kriza još traje.

On je istakao da je potreban „još samo mali dodatan napor svih u obuzdavanju epidemije kako bi i u zahtevnoj situaciji idućih sedmica i meseci, dok se ne pokažu rezultati vakcinisanja, mogli biti nešto slobodniji nego sada“.

Janša je u poruci poziva na disciplinu u pridržavanju donesenih mera kako bi se dosegli kriterijumi za ublažavanje sadašnjeg potpunog zatvaranja, prenosi agencija Hina.
Uprkos potpunom lokdaunu, uvedenom pre mesec i po dana, mere u Sloveniji još nisu dale željeni rezultat, što priznaje i vlada.

Među epidemiolozima, ali i u vladi zato traju prepirke o tome da li mere koje su na snazi imaju svrhu i da li je potrebno promeniti strategiju borbe protiv korona virusa.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar predložio je vladi da se na dve nedelje zaustave sve neesencijalne ekonomske aktivnosti, dok je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek odlučno protiv i tvrdi da bi ekonomija zbog toga pretrpela katastrofalne štete.

Janša je u poruci naveo da je potrebno smiriti političke strasti i koncentrsati se na borbu s korona virusom, pridružujući se tako sličnom apelu koji je juče političarima uputio predsednik Borut Pahor, koji traži i „raščišćavanje“ političke situacije oko podrške stvarne većine vladi u sadašnjem sastavu parlamenta.
„Pozivam da se strasti smire, polemike i svađe mogu pričekati“, naveo je Janša u objavi i dodao da će se Slovenija uspešno izboriti s ekonomskim posledicama zatvaranja dela ekonomije, zahvaljujući i obilnim evropskim sredstvima dodeljenim članicama EU zbog pandemije i krize koju je ona izazvala.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.849 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je 49 obolelih od kovida-19, stanje i dalje ostaje teško, a vlada će u subotu odlučivati o produženju sada važećih mera ili njihovom ublažavanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.