Kim kritikovao pasivan pristup petogodišnjem razvojnom planu

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un je kritikovao je neke organe u zemlji zbog pasivnih i odbrambenih pristupa tokom najvišeg sastanka partije na kojem se finaliziraju ovogodišnji planovi za sprovođenje političkih ciljeva, postavljenih na kongresu stranke.

Severna Koreja je prošlog meseca na Osmom kongresu stranke predstavila novi petogodišnji plan ekonomskog razvoja, sa fokusom na oslanjanje na sopstvene resurse u situaciji s pandemijom korona virusa i UN sankcijama nametnutim toj zemlji, a danas je lider Kim prisustvovao drugom plenarnom sastanku 8. centralnog komiteta stranke kako bi nastavio sa strateškim zadacima postavljenim tokom kongresa stranke, javila je severnokorejska agencija KCNA, prenosi Jonhap.

KCNA navodi da je tokom sastanka Kim podneo izveštaj o sprovođenju zadataka petogodišnjeg ekonomskog plana planiranih za 2021. i pokazao odlučnost i volju Centralnog komiteta stranke da nastavi ekonomsku izgradnju uprkos teškim okolnostima, a kritikovao je zbog pasivnih i odbrambenih tendencija neke delove državne organizacije.

Kim je u izveštaju pozvao na povećanu proizvodnju gvožđa, čelika i hemijskih đubriva, a postavio je ovogodišnje ekonomske ciljeve u ključnim industrijskim oblastima, uključujući električnu energiju, ugalj, železnički transport, građevinski materijal, laku industriju i trgovinu.

Plenarna sednica Centralnog komiteta obično se održava najmanje jednom godišnje kako bi se odlučilo o ključnom pravcu politike, preusmeravanju organizacije i drugim glavnim pitanjima, a prvi plenarni sastanak partijskog odbora održan je prošlog meseca tokom kongresa stranke, prenosi Jonhap.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.