MMF: Neizvesnost oko vakcinacije u BiH koči oporavak

BANJALUKA – Izvršni odbor MMF saopštio je da su na ekonomsku aktivnost u BiH ozbiljno uticala ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa, što je dovelo do značajnog pada potražnje, istovremeno pohvalivši vlasti BiH zbog njihovog odgovora na pandemiju.

Izvršni odbor MMF zaključio je 24. februara konsultacije s Bosnom i Hercegovinom, objavljeno je u petak na stranici ove institucije, gde se navodi da je pre početka pandemije virusa korona makroekonomska situacija u BiH bila stabilna, a izgledi povoljni.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i kompanija.

„Očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede. U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus biće presudni za podsticanje održivog oporavka“, poručuju iz MMF-a.

Rast privredne aktivnosti približavao se svom potencijalu, potpomognut porastom ulaganja u javnu infrastrukturu i spoljnom potražnjom, prenele su Nezavisne novine.

„Međutim, ekonomski rast bio je ispod brzine potrebne za ubrzano sustizanje Evropske unije. Iako je stopa nezaposlenosti opadala, i dalje je visoka među mladima i ženama“, navode iz MMF-a.

Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje.

Turizam je zaustavljen, a doznake iz inostranstva su se strmoglavile, navode iz MMF-a.

„Fiskalne rezerve nakupljene poslednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posledice. Povezane mere uključivale su značajnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim firmama i povećanu potrošnju za nezaposlenost“, navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratorijumi na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcionisanja tržišta rada.

„Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loš kvalitet javne infrastrukture i kašnjenja u sprovođenju ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja“, navode iz MMF-a.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

„Očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvesnost u vezi sa vakcinacijom umanjuje izglede. U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus biće presudni za podsticanje održivog oporavka“, zakljucuju izvršni direktori MMF-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.