U trendu

Na donatorskoj konferenciji o Siriji obećano 6,4 milijardi dolara

Medjunarodni donatori obećali su danas pomoć sirijskom narodu i izbeglicama u iznosu od 6,4 milijardi dolara, što je znatno manje od postavljenog cilja od deset milijardi dolara.

Obećana pomoć ukupno iznosi 4,4 milijarde dolara za 2021. godinu, kao i dve milijarde dolara za 2022. i naredne godine, rekao je evropski komesar Janez Lenarčič na kraju dvodnevne konferencije koju su organizovale Evropske unija (EU) i UN.

Dvodnevna konferencija, održana onlajn zbog epidemije korona virusa, okupila je oko 80 delegacija.

Nemačka se obavezala da će sama dati 1,74 milijarde evra, odnosno trećinu ukupne obećanje sume, a SAD oko 510 miliona evra.

„Sirijska tragedija ne bi trebalo da traje još deset godina. Završetak (tragedije) počinje vraćanjem nade i počinje našim današnjim obavezama“, rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas).

Cilj pete Briselske konferencije za Siriju je bio i pružanje pomoći susednim zemljama – Libanu, Jordanu i Turskoj koje su primile milione sirijskih izbeglica.

Finansijska pomoć posebno treba da olakša deci izbeglicama pristup obrazovanju.

UN su zatražile donacije od najmanje 10 milijardi dolara za ovu godinu, podsetivši da je u Siriji i regionu pomoć potrebna za 24 miliona ljudi, četiri miliona više nego prošle godine.

Cilj je bilo prikupljanje „najmanje 4,2 milijarde dolara za humanitarni odgovor u Siriji i dodatnih 5,8 milijardi dolara za podršku izbeglicama i zajednicama domaćinima u regionu“, navele su UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.