U trendu

Predstavljen 20. Bilten o mržnji i nasilju prema Srbima

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je danas 20. godišnji Bilten o govoru mržnje i nasilja prema Srbima za prošlu godinu, a predsednik tog veća Milorad Pupovac je ocenio da je u Hrvatskoj normalizovano stanje negativizma prema narodima koji su stradali kao žrtve u Drugom svetskom ratu.

„Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugog, a ne poštovati Ustav koji svima jamči jednakost“, naveo je Pupovac na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Godišnjeg izveštaja.

Kao problem je naveo i to što se, kako je rekao, zakonske odredbe ponekad nesistematski i neujednačeno menjaju.

Kao primer je naveo da jedan sud osuđuje javnu upotrebu ustaškog pokliča „za dom spremni“, a drugi ne.

Prema rečima Pupovca, to ”Hrvatsku na neki način drži za taoca”.

Autor najnovijeg Biltena Tihomir Ponoš je rekao da da bi govor mržnje trebalo da se karakteriše kao prekršaj, a ne kao krivično delo.

Ocenio je da je „trenutna politička klima pozitivna“, što je pokazalo i učešće potpredsednika vlade Borisa Miloševića na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

„Postoji put pomirenja jer to je jedini način da se iskoreni mržnja“, naveo je Ponoš.

Inače, u 20. izveštaju SNV-a o istorijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilje prema Srbima 2020., konstatuje se da je broj fizičkih napada i verbalnih pretnji prema Srbima u Hrvatskoj u prošloj godini bilo manje u odnosu na 2019.

Ono što, međutim, brine, navodi se, jeste da je reakcija državnih tela i dalje u pojedinim slučajevima spora i neodgovarajuća.

Brine, navodi se, i povećani broj fizičkih sukoba u Vukovaru izazvanih nacionalnim poreklom. Stanje u Vukovaru se, kažu, pogoršava poslednjih nekoliko godina. Podseća se da je Gradsko veće Vukovara i lani odbilo da proširi prava Srba u tom gradu, kada je reč o pravu na cirilicu.

Govor mržnje i ekstremizam su, navodi se u Biltenu dostavljenom Tanjugu, postali gotovo svakodnevna pojava.

Grafitima se poziva na likvidaciju Srba kao kolektiviteta, a likvidacijom se preti i pojedinim građanima srpske nacionalnosti.

Ustaški simboli i govor mržnje na javnim prostorima učestaliji su u Dalmaciji, Zagrebu, delom i u Slavoniji, a maniestacije šovinizma i lani su biležene na sportskim manifestacijama, iako manje nego prethodnih godina, što je, kako se navodi, uglavnom posledica korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.