U trendu

Promovisana Fondacija „Plan B“ kao pomoć muzičarima

BEOGRAD – Fondacija „Plan B“ osnivača Zorana Konevića, koja ima cilj da pomogne ugroženim muzičarima u vreme pandemije, danas je predstavljena u klubu Jaž Kantina „Lisabon“ u Kombank Dvorani pred mnogim kolegama iz muzičkog sveta.

Tom prilikom premijerno je prikazan video spot za prvu pesmu sa budućeg muzičkog albuma ove fondacije „Zrno čarolije“ autora Zvonimira Đukića Đuleta, lidera popularne rok grupe „Van Gogh“.

Novi singl je zapravo solo projekat čuvenog rokera, bez učešća svog slavnog benda, u produkciji diskografske kuće „Jugoton/Croatia Records“, koji će objaviti kompletan album u pripremi.

„Velika mi je čast da sam deo ove Fondacije, najviše sam zahvalan kolegi Zoranu Koneviću što je u mozaiku svojih zamisli prepoznao moje pismo i moju energiju. Ukazao mi je priliku da budem jedan od prisutnih autora na prvom izdanju Plan B fondacije“, izjavio je Đukić.

Muzičar je pohvalio čuvenog producenta i kompozitora Vojislava Voju Aralicu, koji stoji iza produkcije svih pesama na budućoj kompilaciji, i podsetio da sa njim „Van Gogh“ sarađuje još od 2006. godine.

„Mislim da je ovo do sada nešto najbolje što je gospodin Aralica uradio, iako je inače sve najbolje što on realizuje. Hvala ti što si ovo „Zrno čarolije“ zvučno premazao „čarolinom“ i dozvolio da na jedan poseban način iz Beograda i Srbije zvuk putuje kosmosom“, poetično je podelio svoje misli kantautor Đule, a onda nastavio u tom stilu.

„Živimo u vremenu u kome je ljubav obolela, tako da moramo da je ozdravimo. Sama činjenica da ljubav boluje, dovoljno govori i podstiče da joj svako od nas udahne jedno zrno čarolije. Onda mislim da će sve ići u pravom smeru, kao nekada“, zaključio je rok umetnik.

Kao prvi potez ove humanitarne akcije, Đule je pripremio iz kolekcije jednu od svojih prvih gitara i na licu mesta ju je potpisao, a onda dao na javnu aukciju, pri čemu bi iznos bio uplaćen za pomoć kolegama.

Osnivanje Fondacije prati izlazak narednih singlova, a zatim CD albuma “Plan B” na kome učestvuju značajna imena domaće muzike.

Osim Đuleta, Aralice i Konevića, u velikom projektu su učestvovali još: Dragi Jelić (Yu Grupa), Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale (Kerber), Maya Sar, Tamara Todevska, Dragan Jovanović Krle (Generacija 5), Predrag Bata Jakovljević, Aleksandra Milutinović, Nikola Čuturilo Čutura, Miroslav Milatović Vicko, kao i preminuli Dragoljub Đuričić (1953-2021).

Prvi čovek „Plan B“ fondacije, muzičar, kompozitor – gitarista Zoran Konević, ovom prilikom je doputovao iz Toronta gde živi godinama, ne bi li sproveo u delo ovaj važan projekat.

Ideja o osnivanju „Plan B“ fondacije se rodila i pre izbijanja pandemije virusa Kovid-19, kao želja da se pomogne kolegi Predragu Bati Jakovljeviću, koji je sada dobro, i kao dugoročan projekat za mnoge kojima je usled različitih životnih okolnosti pomoć neophodna.

Osnivač Konević je takođe pohvalio producenta Aralicu, za koga smatra da je čudesan, jer čuje i oseća muziku na svoj način kao niko drugi na svetu, i priznaje da nikada nije čuo takvu produkciju koju ume da stvori ovaj kompozitor.

„Mene je impresioniralo sve šta Aralica stvara, on je jedan retko divan saradnik. Takođe, pesma „Zrno čarolije“ je izašla tako spontano, zahvaljujući sjajnom talentu Zvonimira Đukića Đuleta“, istakao je poznati kompozitor, sa životnoj adresi u Kanadi.

Rok gitarista Zoran Konević uz pomoć grupe prijatelja, afirmisanih muzičara pokrenuo je Fondaciju čiji je cilj pomoć rok i pop muzičarima ne samo iz Srbije, već i regiona bivše Jugoslavije, koji su se sticajem okolnosti našli u teškim životnim situacijama, a dodatna muka za muzičke umetnike je upravo – pandemija.

Voja Aralica je nazvao Konevića „čoveka sa vizijom“ i naveo da je sama ideja oko Fondacije ušla u realizaciju u veoma nezgodno vreme, a to je pojava korona virusa.

Bio je onda ubeđen da u tim komplikovanim okolnostima nema mogućnosti da se iznese cela priča, jer se muzičari nisu viđali uživo, sve su morali da rade onlajn, što je otežavalo proces.

„Ipak, na kraju smo sve uspeli da završimo. Ako pomognemo jednom čoveku na ovaj način, vredelo je“, poentirao je Aralica.

Prijava muzičara kojima je potrebna pomoć može da se uradi na više načina – preko sajta Fondacije, putem mejla ili direktnom poštom, a u planu su različite humanitarne aktivnosti koji će olakšati život onim ugroženim muzičkim umetnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.