U trendu

SAD pod pritiskom pomažu Indiji koja odbija kinesku pomoć

NJU DELHI -Indija je od SAD tražila pomoć kako bi se izborila sa najgorim talasom pandemije Kovid-19, ali prvobitno nije naišla na razumevanje, a ponuda Kine da pomogne za sada je bez odgovora vlasti u Nju Delhiju zbog pogoršanja odnosa dve zemlje.

CNN prenosi da su indijske vlasti od administracije predsednika Džoa Bajdena tražile ukidanje zabrane izvoza sirovina za vakcine, kako bi pomogle zemlji da se izbori sa teškom situacijom u vezi sa Kovid-19 i dobile odgovor da je vakcinacija stanovništva SAD prioritet, što je razočaralo i razljutilo mnoge u Indiji.

Ovakva indijska reakcija kao i široko rasprostranjena međunarodna kritika, brzo su navele SAD da preokrenu kurs, obećavajući da će pružiti svu pomoć Indiji.

Jedan od najglasnijih i najoštrijih kritičara ovakvog poteza Vašingtona bila je Kina.

Tokom protekle nedelje njeni državni mediji objavili su niz članaka, koji navode da su prvobitnim odgovorom SAD u potpunosti pokazale svoju sebičnost i da su odgovorne za ometanje globalnih napora da se distribuiraju vakcine zemljama u razvoju kojima su preko potrebne.

CNN navodi da su kada je kriza u Indiji počela da izmiče kontroli, kineski lideri više puta poručivali da će pružiti podršku i pomoć, ako ih indijska strana obavesti o svojim specifičnim potrebama, a Nju Delhi do sada nije prihvatio poziv Pekinga u vezi s ovom ponudom.

Pod domaćim i međunarodnim pritiskom, američki predsednik Bajden je u nedelju tokom razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem obećao punu podršku u pružanju hitne pomoći i resursa Indiji u borbi protiv Kovid-19, s druge strane Kina na svoju ponudu nije od Indije dobila nikakvu povratnu informaciju.

Peking je juče saopštio da će formirati rezervu zaliha za hitne slučajeve Kovid-19 namenjenu zemljama Južne Azije, tokom sastanka sa Avganistanom, Pakistanom, Nepalom, Šri Lankom i Bangladešom, a Indija koja je pozvana da učestvuje u ovoj video konferenciji nije se pridružila, navodi CNN prema kineskim državnim medijima.

„Nadamo se da će naš današnji sastanak takođe biti od pomoći Indiji u borbi protiv pandemije“, izjavio je tom prilikom kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Indija je jedna od prvih država koja je poslala medicinsku pomoć u kineski grad Vuhan nakon izbijanja pandemije koronavirusa krajem 2019. godine, ali od tada su se bilateralni odnosi dve zemlje pogoršavali, a u međuvremenu, Nju Delhi je uspostavio bliže veze sa Vašingtonom, koji Indiju vidi kao ključnog partnera u suočavanju sa sve većim prisustvom i ambicijama Kine u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.