U trendu

Tokio: 15 svetskih lidera prisustvovaće otvaranju OI

TOKIO – Lideri 15 zemalja iz sveta i raznih međunarodnih organizacija biće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je danas portparol japanske vlade, što je znatno manji broj u odnosu na isti događaj iz 2016. u Rio de Žaneiru.

Visoki zvaničnik vlade Kacunobu Kato rekao je na konferenciji za novinare da će takođe i 70 visokih zvaničnika iz sveta posetiti Japan, dok će broj VIP osoba koje će biti na ceremoniji u petak ostati nepoznanica do poslednjeg trenutka, prenela je agencija Kjodo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Mongolije Luvsanmsrai Ojun-Erdene će biti među liderima zemalja koji su najavili prisustvo u Tokiju, kao i prva dama SAD, DŽil Bajden.

Visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Japana rekao je da je nedavni porast u broju obolelih naterao mnoge lidere da otkažu posetu Japanu.

Kato je nagovestio, posete lidera zemalja će dati priliku premijeru Japana Jošihideu Sugi „da izgradi lične odnose“ kada je u pitanju diplomatija „u četiri oka“, koja je obustavljena pandemijom korona virusa.

Većina događaja na Olimpijskim igrama, uključujući i ceremoniju otvaranja, biće bez gledalaca, jer je Tokio pod restriktivnim merama zbog kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.