U Danskoj 256 slučajeva infekcije novim sojem

KOPENHAGEN – Danska je registrovala 256 slučajeva infekcija sa B117, zaraznijim sojem koronavirusa koja je prvi put identifikovan u Velikoj Britaniji, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Između sredine novembra i 10. januara, 256 Danaca je zaraženo novom mutacijom Covid 19 navodi Državni institut za serum (ŠI) u izveštaju koji je danas objavljen, prenosi Rojters.

Preliminarni podaci pokazuju da je 11 zaraženih novim sojem putovalo pre infekcije, od toga pet njih u Britaniju, ali ŠI je naveo da nije jasno da li su zaraženi u inostranstvu ili u Danskoj.

Tih 256 slučajeva čini 1,3 odsto svih pozitivnih testova koji su genetski analizirani u tom periodu, a u prvoj nedelji januara procenat udela pozitivnih testova sa mutacijom bio je 3,6 odsto , što je stopa rasta koja je zabrinula danske vlasti i podstakla produženje zaključavanja.

Danska je u sredu produžila blokadu za tri nedelje u pokušaju da umanji širenje novog soja za koji vlasti strahuju da će biti dominantna do sredine februara, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.