U KBC Rijeka otvoreno post-kovid odeljenje

RIJEKA – U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Rijeka otvoreno je prvo post-kovid odeljenje namenjeno bolesnicima kod kojih ne prolaze tegove izazvane korona virusom, saopštio je KBC, i upozorio da ta opasna bolest može da ostaviti teške tragove na plućima, srcu i krvnim sudovima.

Kako je navedeno, suvi, podražajni, uporni kašalj, zamor, mogu da kriju ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu opasnost, prenela je Hina.

Za takve pacijente u bolnici je organizovan rad pulmološke post-kovid ambulante, a lekari koji u njoj rade, ako utvrde i druge komplikacije, traže mišljenja kolega drugih specijalnosti.

Post-kovid sindrom stanje je s kojim se lekari sve češće susreću kod pacijenata koji su preboleli Kovid-19 i kod kojih je ta bolest ostavila posledice, a time otvorila put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtevaju dalje praćenje i lečenje.

U tekstu Hine se dodaje da je u predstojećem razdoblju moguć intenzivan porast takvih bolesnika koji će se u bolnice javljati s naknadnim komplikacijama, pri čmu je značajan deo njih imao lakši oblik bolesti, koji do sada nije zahtevao bolničko lečenje, saopštio je KBC.

Riječka bolnica navodi da deo osoba koje su prebolele kovid-19 „ima vrlo ozbiljne posledice i komplikacije bolesti te je takvih pacijenata sve više.“
Prema sadašnjim procenama, oko 16 posto bolesnika s korona virusom razvija upale pluća, a kod pacijenata koji se leče na intenzivnoj nezi, trećinu bolesnika očekuju posedice i kad prebole bolest.

Najrizičniji bolesnici za razvoj post-kovid komplikacija su oni lečeni u intenzivnim jedinicama uz pomoć respiratora, pacijenti koji su lečeni visokim protokom kiseonika, zatim pacijenti koji se otpuštaju s koncentratorima kiseonika i pacijenti koji se otpuštaju s ozbiljnijim tegobama, ističe KBC.

Plućne embolije se javljaju kod bolesnika u akutnoj fazi korona virusa kao deo celokupnog patofiziološkog dešavanja, ali deo bolesnika u fazi oporavka ima povećanu sklonost da im se stvori tromb i opasnost od razvoja plućne embolije.

Očekuje se da će deo bolesnika s promenama na plućima razviti i trajne posledice kao što je razvoj plućne fibroze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.