U trendu

Manikir – štetan ili koristan?

Možda mislite da često lakiranje i uklanjanje laka sa noktiju može biti štetno, ali dermatolozi kažu da redovan manikir može biti zdrav i bezbedan ako se pravilno obavlja.
Kada je postalo moderno lakirati nokte?
Godine 1932. Amerikanac Čarls Revson izmislio je boje koje će ukrašavati nokte i tako postao pionir kozmetike za nokte.
Vremenom se dosta toga promenilo, tako da sada osim standarnih lakova, postoje i veštački nokti koji se postavljaju preko prirodnih. Takođe, postoje i manikir gelovi koji promovišu poboljšanje zdravlja noktiju i veću trajnost od običnih lakova.
Najnovija vrsta manikira naziva se šelak za nokte i on predstavlja nešto između laka i gela za nokte.
Koja vrsta manikira je najbolja?
Ako se porede manikir gelovi i lakovi, gelovi imaju prednost u pogledu kvaliteta boje i brzine sušenja. Osim toga, ne ljušte se i uvek izgledaju sveže. Međutim, kako bi se to ostvarilo, na kraju tretmana sa gelovima nokti se izlažu UV zracima.
Neka istraživanja su pokazala da su ova zračenja povezana sa rakom kože na rukama. U izveštaju iz arhiva za dermatologiju navode se dva slučaja: dve žene su dobile rak kože nakon izlaganja UV zracima u sklopu manikir tretmana. Nakon toga, istraživači su zaključili da izloženost ovim zracima koji se koriste u mnogim salonima može predstavljati faktor rizika za nastanak raka, kao i to da su potrebna dalja istraživanja.
Prema tome, standardni lak za nokte bez sumnje je najzdraviji tretman, jer ne postoji nikakav rizik od raka kože.
Kako da izaberete vrstu laka?
Lak za nokte sastoji se od organskih rastvarača pigmenata, kao i određenih aditiva za boje od kojih neki mogu biti štetni.
Ako lak koji koristite proizvodi i prodaje neka renomirana kompanija, najverovatnije da taj lak neće sadržati štetne aditive.
Štetni aditivi mogu izazvati nešto što se naziva kontakt dermatitis: prilikom kontakta supstance kao što je lak za nokte sa kožom nastaje crvenilo, bol ili upala.
Da li je manikir jednom nedeljno u redu?
Jeste, ali postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Kada uklonite lak sa noktiju uz pomoć acetona, aceton suši i tanji nokte, što može dovesti do lomnjenja noktiju. Zbog toga je važno da kao deo manikir tretmana obavezno bude i neka dobra hidratanta krema ili ulje koje se nanosi na nokte pre laka.
Pored toga, ako redovno lakirate nokte, na njihovo zdravlje značajno mogu uticati vitamini i minerali iz hrane kao što su: vitamin B, cink i vitamin C za zdraviju kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.